Liikuttele vastustajaasi verkkokäännöilläJokainen on varmaankin kokenut sulkapallo-ottelua pelatessa, että olisi mukava hallita niin hyvä lyöntivalikoima, että pallon voisi sijoittaa lähes minne tahansa vastustajan kenttäpuolelle.


Useammat pelaajat osaavat kyllä lyödä suoria lyöntejä, mutta ongelmat ilmenevät heti, kun pallo pitäisi saada ristiin. Laadukkaat ristipalautukset varsinkin puolustuksessa vaativat pelaajalta vikkelät sormet, sillä nopeat otteenvaihdot ja erilaiset variaatiot otteissa ovat ristipalautuksissa avainasemassa.

Ristikääntöjä verkolla voidaan käyttää esimerkiksi takakentältä tulevan dropin tai vastustajan verkkodropin vastauksena. Taktisena tavoitteena onkin usein pallon sijoittaminen mahdollisimman kauas vastustajasta.

Verkkokääntöjä voidaan tehdä menestyksekkäästi usealla eri tekniikalla. Suosituimmassa verkkokäännössä tavoitteena on näyttää vastustajalle mahdollisimman pitkään, että olet lyömässä suoraa verkkodroppia. Tässä kirjoituksessa keskitytään nimenomaan näihin perinteisiin ristikääntöihin verkolla sekä kämmenellä että rystypuolella. Lähtökohtana on, että pelaaja on oikeakätinen.


VERKKOKÄÄNTÖ RISTIIN KÄMMENELTÄ

Lyönnin alkuasento

Ojenna käsi eteen, mailan kahva hieman ylempänä kuin mailan lapa. Tämä asento on siis sama kuin suoraa verkkodroppia edeltävä (Kuva 1). Lyönnissä käytettävä ote vaihtelee riippuen siitä, onko osumakohta suoraan edessä vai lähempänä sivurajaa. Suoraan vartalon edestä lyötäessä otteena voi käyttää yleisotetta tai hieman paistinpannuotteeseen käännettyä otetta. Mitä enemmän osumakohta siirtyy oikealle kohti sivurajaa, sitä enemmän otetta on vaihdettava peukalo-otteeseen päin. Ote vaikuttaa suoraan myös siihen, lentääkö pallo ristiin lähelle verkkoa vai hieman pidemmälle kentän puolelle.


Lyöntiliike

Aloita lyöntiliike hieman aikaisemmin kuin normaalia verkkodroppia lyödessäsi. Ojenna käsi eteen kohti tulevaa osumakohtaa. Hieman ennen palloon osumista ”niiaa” kyynärpäästä alaspäin, jolloin mailan kahva tippuu alaspäin. Samanaikaisesti mailan lapa nousee pienellä kyynärpään kierrolla ylös ja lyönti tapahtuu. Mailan lavan noustessa ylös on hyvä muistaa, että ranteen ja mailan välillä tulisi olla kohtuullinen kulma. Osumakorkeus on sama kuin verkkodroppia lyötäessä. (Kuva 2)


VERKKOKÄÄNTÖ RISTIIN RYSTYPUOLELTA

Lyönnin alkuasento

Ojenna käsi eteen rystypuolelle. Mailan kahva on hieman lapaa ylempänä. Myös rystypuolen verkkokäännössä käytettävä ote vaihtelee lyöntikohdan mukaan. Mitä enemmän osumakohta siirtyy vasemmalle, sitä enemmän ote siirtyy kohti paistinpannu-otetta. Lyötäessä suoraan vartalon edestä otteena voi käyttää puolittaista peukalo-otetta (kuva 3).


Lyöntiliike

Lyönti on hyvin samankaltainen kuin verkkokääntö kämmenellä. Ainoa ero on oikeastaan kyynärvarren kierron suunta. Ojenna käsi eteen kohti tulevaa osumakohtaa. Juuri ennen palloon osumista ”niiaa” kyynärpäästä viistoon alaspäin, jolloin mailan kahva tippuu alaspäin. Samanaikaisesti mailan lapa nousee pienellä kyynärpään kierrolla ylös ja lyönti tapahtuu. Lyönti tapahtuu pääasiassa sormivoimalla, joten turha jäykkyys pois ennen lyöntiä. Kuten kämmenpuolella, muista mailan ja ranteen välinen kulma (Kuva 4).


YLEISTÄ HUOMIOITA VERKKOKÄÄNNÖISTÄ

Verkkokääntöjen harjoittelu kannattaa aloittaa rauhallisesti paikalta, siten että pelikaveri heittää palloja ylä- ja alakautta. Heittäjän on hyvä muistaa, että heitetyn pallon lentorata tulisi olla mahdollisimman samanlainen kuin lyönnin, jota heitolla matkitaan. Pikkuhiljaa lyöntitekniikan parantuessa voidaan harjoituksiin ottaa mukaan enemmän liikettä. Verkkokääntöjä lyötäessä olisi myös hyvä miettiä ja tarkkailla lyönnin laatua eli minne pallo lentää ja miten. Optimaalinen verkkokääntö on nopea, terävä siirto, jolloin pallon lakipiste on juuri ja juuri verkkonauhan yläpuolella. Mitä lähemmäksi verkkoa lyönnin saat, sen vaikeampaa on sen palauttaminen.

Veli-Markus Melleri
SSuL:n Maajoukkuevalmentaja