Miehet torstaitrillerin takaa

Sulkapallolehden haastattelussa YleX:n juontajat Juuso Mäkilähde ja Ville Eerikkilä

Miehet torstaitrillerin takaa

Profiili
Juuso ”Mäkkäri” Mäkilähde
Syntynyt: 2.8.1984
Juontaja-toimittaja mm. YleX Jälki-istunto sekä Suomen surkein kuski

Profiili
Ville ”Viki” Eerikkilä
Syntynyt: 22.4.1985
Juontaja-toimittaja mm. YleX Jälki-istunto

Juuso Mäkilähde ja Ville Eerikkilä, eli Mäkkäri ja Viki, toimivat YleX:n iltapäiväohjelma Jälki-istunnon juontajina. Miehet ovat tuoneet ohjelmaan mukaan sulkapallon torstaitrillereiden muodossa. Nyt miehet avaavat sulkapallotaustojaan, torstaitrillereitä sekä mikä heitä lajissa viehättää.

Mäkkärin ensimmäinen sulkapallomuisto sijoittuu alle kouluikäisenä mummun maatilalle. Viki taas muistaa pelanneensa yläasteella Kemissä muutamana kertana viikossa. Nyt miehet ovat pelanneet sulkapalloa aktiivisesti YleX:n oman sulkapalloporukan kanssa kolmen vuoden ajan. ”Niillä vuoroilla me pelataan suuren osallistujamäärän vuoksi nelinpeliä, mutta me löydettiin jossain vaiheessa Vikin kanssa kaksinpeli, jota alettiin pelaamaan omalla ajalla”, kertoo Mäkkäri. ”Vuoro oli aina torstaiaamusin ja se oli aika tasaista tahkoamista. Yleensä kolmas erä vasta ratkaisi pelin”, hän avaa torstaitrillerin syntyä. Miehet toivat lähetyksissä esille otteluitaan, joka johti siihen, että kuuntelijat olivat kiinnostuneita myös näkemään niitä. Siitä sai alkunsa maaliskuussa käyty, kaiken ratkaiseva torstaitrilleri.

Tiukkaa sulkapalloa torstaisin

Maaliskuun torstaitrilleri erosi muista trillereistä siten, että se ratkaisi vuoden 2015 hallitsevan mestarin. Ottelu näytettiin suorana Yle Areenasta ja sitä selosti Ylen Urheilun toimittaja Riku Salminen. Samanaikaisesti peliä seurattiin YleX Aamun suorassa lähetyksessä, jossa ottelua kommentoi Ville Lång. ”Pitihän se Suomen ykkössulkapalloilija saada mukaan kommentoimaan tätä ottelua. Siitä tuli todella hauska ja siisti juttu”, Mäkkäri kuvailee. Ottelun vei Viki erävoitoin 2-0. ”Se on kyllä ehdottomasti mun maukkain voitto”, Viki suitsuttaa. Mäkkäri muistelee trilleriä jännittävänä: ”Matsista kuumottavan teki se, että mulla oli pitkä voittoputki alla, joka alko just ennen sitä ottelua kääntymään. Sit mun ennakkosuosiosta huolimatta Viki vei sen ottelun, niin oli se siinäkin mielessä aika trilleri” hän kertoo. Mäkkäri on pakotettu vuoden verran käyttämään kaikissa tapahtumissa ”häviäjä”-paitaa, jota koristaa hänet kellistäneen Vikin kasvokuva.

Tämän ultimaattisen torstaitrillerin jälkeen miehet ovat käyneet yhdessä pelaamassa, mutta otteluiden tuloksia ei ole sen kummemmin tuotu esille. ”Viki on kuitenkin hallitseva mestari, että niistä peleistä ei huudella”, Mäkkäri pohtii. Sulkapalloa he pelaavat kuitenkin ihan tosissaan. ”Lång kehui trillerin jälkeen, että kyllähän te ihan oikeasti pelasitte sitä. Kyllä me täällä tosissaan tätä tehdään”, Mäkkäri kuvailee kaksikon sulkapalloilua. ”Leikillään tätä hommaa ei oteta”, huomauttaa Viki väliin.

Mäkkäri, Ville Lång ja Viki Kuva: YleX
Mäkkäri, Ville ja Viki Kuva: YLEX

Sulkapalloa Täällä taas –kiertueella

Yksivuotisjuhlakiertue ”Täällä taas”, vei miehiä ympäri Suomea kuuntelijoiden kutsumana. Miehiä houkuteltiin kaupunkeihin eri verukkein, mutta monissa tarjottiin mahdollisuutta pelata sulkapalloa. Miehet vierailivatkin kiertueella Kaarinassa sulkapalloseura Clearissa, jossa miehet haastoivat kilpajunioreita nelinpeliin. ”Se vierailu meni tosi huonosti. Hävittiin kaikki matsit vaikka pelattiin ihan tosissaan”, Mäkkäri avaa vierailun saldoa. ”Yliarvioitiin omat taidot täysin. Mä en olis ikinä uskonu, että häviän 15-vuotiaille tytöille, mutta me otettiin ihan kunnolla kuonoon”, Viki selostaa kokemusta.

Clearissa vierailu sai miehet pohtimaan valmennusryhmään liittymistä. ”Jos olisi aikaa, niin olisi hienoa saada valmennusta, jotta voisi hioa tekniikkaa ja päästä seuraavalle tasolle. Ajan salliessa tulisi varmasti pelattua enemmän”, Mäkkäri toteaa. ”Opeteltavaa on”, Eerikkilä komppaa. Miesten mukaan heidän tulisi vähintään treenata Långin haastamaan matsiin. ”Vaikka alkaa se Ville olemaan jo aika vanha”, Viki vihjaa.

”Sulkapallossa monta todella hienoa aspektia”

Sekä Viki että Mäkkäri pitävät sulkapalloa loistavana kuntoilumuotona. ”Ihan yksi parhaista ja sopii kiireiseen aikatauluun. Jos jaksat tunnin pelata täysillä, niin sen jälkeen on kyllä ihan puhkipoikki. On vaikea saada itsestään samoja tehoja irti esimerkiksi lenkillä”, Mäkkäri kuvailee lajin etuja. ”Sulkapallo on myös aika taktinenkin peli. Taktiikkaa voi muuttaa kesken pelin ja siitä mä tykkään. Tosi monipuolinen, kun tässä hyökätään sekä puolustetaan”, Viki kuvailee. Samoilla linjoilla on Mäkkäri: ”Onnistuneesta suorituksesta saa hirveen tyydytyksen: kun onnistuu lyömään juuri sellaisen lyönnin, mitä oli ajatellut ja vastustaja ei tajunnut, että pallo tuleekin tonne.” Miesten mielestä sulkapallon aloituskynnys on matala ja lajia on helppo harrastaa. ”Jokaisesta paikasta löytyy halli ja et tarvitse kuin mailan, pallot ja sisäpelikengät”, Viki kertaa.

Positiiviseksi puoleksi lajissa Viki listaa edellä mainittujen lisäksi myös viihdyttävyyden. ”Silloin kun niitä onnistumisia tulee, niin se on aivan älyttömän siistiä. Tykkään myös siitä, että jos mä ite kämmään, niin saan sättiä itteeni oikeen kunnolla”, hän kuvailee. Mäkkäri näkee lajissa myös mentaalisen puolen. ”Se on ihan hirveän kuulosta kun me pelataan. Mua hävettää joka kerta, mut se ei vaan jotenkin taho pysyä siellä sisällä. Tässä puretaan muutakin kuin se huonosti lyöty sulka. Eli kyllä tässä on sellainen vapauttava fiilis myös.”, hän nauraa.

6. nopeaa kysymystä sulkapallosta

  1. Minkä merkkinen maila? Viki: Wilson / Mäkkäri: Torstaitrilleriin hommattu Yonexin Voltric Z-Force II ”Mä mietin sitä pitkään, että onks mun tekniikka liian huono tähän mailaan, mutta kun ottaa vähän paremman mailan, mikä on vähän vaikeampi, niin se opettaa lyömään paremmin. Se rankaisee nimittäin saman tein kaikki vähänkin huonot osumat. Mä oon joutunut opettelee lyömään tällä keskelle, eli tää on vähän niinku mun valmentaja tällä hetkellä.”
  2. Suosikki halli? V&M: Totta kai  Pasilan Urheiluhalli. Meiän kotipyhättö.
  3. Lempi lyönti? V: Oon onnistunu muutaman kerran haarojenvälistä lyönnistä, sillo ku se onnistuu siitä tulee kyllä hieno fiilis. / M: Verkko drop – sitä mä eniten käytän
  4. Millainen pallo? V&M: Mielummin pelataan hanhensulkaisilla. Miinukseksi miehet löytävät aitojen hanhensulkaisten pallojen hinnat. Miehet pelaavat kuitenkin mieluummin sulkaisilla palloilla, sillä heidän mukaansa tatsi on tyystin erilainen.
  5. Maukkain voittosi? V: Torstaitrillerin voitto. Ei siinä ole kahta puhetta. Se oli 2-0 ja ei siinä paljoa jääny puhuttavaa. / M: Usemman kuukauden mittainen voittoputki, kun en hävinny Vikille ollenkaan.
  6. Kaksin- vai nelinpeli? V&M: Kaksinpeli, koska saa itse määrää kaikesta kaiken. Meiän nelinpeli on vielä vähän huonompaa.

Juttu on julkaistu Sulkapallolehdessä 3/2015

Yhteistyössä