Callen matkassa Intiassa

Helsingfors Badminton Clubia edustava Calle Nybergh osallistuu parhaillaan senioreiden MM-kisoihin Intiassa. Hyppään mukaan matkaan lukemalla Callen terveiset Cochista.

12.9.2017 BWF World Senior Championships 2017, Cochin, Kerala India

BWF päätti vuosi sitten, että sulkapalloilun veteraanien MM-kilpailut pidetään Intiassa 11. – 17.9.2017. Oli vuoro pitää kilpailut taas Aasiassa. Intialaisia pelaajia on aikaisemmin osallistunut MM-kilpailuihin runsaasti, joten Intia ja Cochin sai tehtävän järjestää kilpailut. Hyvin on paikallinen taho myös järjestelyvastuutaan hoitanut. Ongelmana vaan on, että osallistujamäärä kilpailuihin puolittui verrattuna vuonna 2015 Helsingborgissa pidettyihin MM-kilpailuihin. Ankaran kilpailuihin vuonna 2013 osallistui 900 pelaajaa, Helsingborgin kilpailuihin 1301 ja Cochinin kilpailuihin vain 663 pelaajaa. Järjestäjät odottivat kyllä pientä laskua osallistujamäärässä, muttei näin suurta.

Syynä osallistujakatoon on varmasti Cochinin hankalat liikenneyhteydet sekä länteen, että varsinkin muihin Aasian maihin. Vaikka Cochin miljoonakaupungilla on kansainvälinen lentokenttä, on lentoyhteyksiä Cochinille vähän. Matkustaminen Cochinille kestää välilaskuineen kauan ja tulee lisäksi kalliiksi. Työssäkävijöille ei optimaalinen tilanne. Singapore tai Bangkok olisivat olleet parempia paikkoja ajatellen osallistuvien lukumäärää. Kuitenkin pitää myös olla kilpailuja järjestävä taho ja sitä on Cochinissa. Olen ainoa suomalainen pelaaja paikalla, mm. ruotsalaisia, tanskalaisia ja englantilaisia pelaajia on paikalla paljon.

Cochin sijaitsee Intian länsirannikolla noin 250 km Intian eteläkärjestä. Cochin satamakaupunkina on perinteinen intialainen köyhän alueen pääkaupunki. Kapeilla kaduilla on hyvin kapeat kadunkäytävät, jos niitä on ollenkaan. Kuoppaisilla kaduilla ajaa valtava määrä kaksi- ja kolmipyöräisiä mopoja, moottoripyöriä, pienautoja, vanhanmallisia ikkunattomia busseja ja savua tupruttelevia kuorma-autoja. Torvet soivat ja läheltä piti tilanteita, on jatkuvasti. Kuitenkin perille pääsee. Intiassa eletään sadekautta, jolloin sääolosuhteet vaihtelevat tihkusateesta aurinkoiseen. Ulkolämpötila päivisin on kuitenkin muuttumaton, noin 30 astetta.

MM-Kilpailut pidetään Rajiv Gandhi Indoor Stadiumissa. Halli ei ole ilmastoitu, mutta järjestäjät ovat tuoneet siirrettäviä kylmäilmapumppuja, jotka puhaltavat kylmää ilmaa hallin ilmastointijärjestelmään. Toimiva ratkaisu, hallilämpötila on riittävän alhainen, eikä ilmavirtauksia hallissa ole. Myös valaistus on toimiva ja tapahtuu hallin pitkillä sivuilla olevien valaistuspaneelien avulla. Katossa ei siten ole lamppuja. Hallissa on kaksitoista kenttää Yonex-matoilla. Myös kaikki muut järjestelyt ovat erinomaiset. Järjestäjäedustajia on valtavasti ja kaikki haluavat auttaa. Apua kyllä tarvitaan, koska opastuksia on vähän. Pitää tietää, tai kysyä. Kuitenkin englanninkielentaitoisia on vähän, ainakin sellaisia, jotka puhuvat ymmärrettävää englantia.

Peräti kolmessatoista luokassa neljästäkymmenestä on alle 16 osallistujaa. Näissä luokissa pelataan ensin alkulohkokilpailu ja kahdeksan alkulohkojen parasta jatkavat cup-kaaviossa. Ottelujen määrä näissä luokissa nousee menestyvillä pelaajilla/pareilla huomattavasti suoraan cup-kaavio peliin verrattuna. Tällainen ratkaisu on tässä kilpailussa mahdollinen, koska kenttäkapasiteettia on paljon tarpeeseen nähden.

Hyvin monesta luokasta puuttuu pelaajia, jotka aikaisemmissa MM-kilpailuissa ovat olleet välierissä ja loppuotteluissa. Entisiä kansainvälisiä sulkapallon suurnimiä on kilpailuissa vähän. Itse osallistun +65-luokassa sekä kaksinpeliluokkaan, että nelinpeliluokkaan eteläafrikkalaisen Johan Croucampin kanssa. Johan voitti +65 kaksinpeliluokan Helsingborgissa ja hän on lisäksi erinomainen sekanelinpeli pelaaja. Nelinpeliä hän pelaa vähemmän. Johan on kaksinpelissä sijoitettu ensimmäiseksi, kanadalainen juuri luokkaan noussut Henry Paynter toiseksi, luokan Euroopan mestari Per Dabelsteen kolmanneksi ja minut on sijoitettu neljänneksi. Luokassa pelaa 32 pelaajaa, joten em. lisäksi on sijoitettu vielä neljä pelaajaa. Voitin aamupäivällä ensimmäisen kaksinpeliottelun kahdessa erässä. Ensimmäinen erä oli kuitenkin turhan tiukka. Minä sähläsin erän lopussa ja vastustaja löi haamulyöntejä, muuta ei tarvita. Toinen erä meni vauhdissa läpi.

Nelinpeliluokassa +65 pelaa 21 paria. Johan ja minut on sijoitettu neljänneksi. Myös tässä luokassa on edellisten MM-kilpailujen parhaimmat pelaajat mukana.

Uusi käytäntö, että referee päättää seuraavan päivän aikataulusta vasta edellisen päivän lopussa on tällaisissa suurkilpailussa erittäin huono ratkaisu. Aikaisemmissa MM-kilpailussa on jo etukäteen ollut tiedossa, minä päivinä tietyn luokan alkuottelut pelataan, nyt ei. Minulla on ollut jo yksi luppopäivä ja voi tulla toinenkin. Tiedon luppopäivästä saan vasta edellisenä iltana. On vaikeata suunnitella itselleen muuta ohjelmaa näille luppopäiville tällaisessa tilanteessa.

Intialainen ystävällisyys ja auttamishalu, on niin reallinen, kun vaan voi olla. Ruokaa tarjotaan joka nurkassa. Olen ottanut hyvin konservatiivisen asenteen, syön vaan lämmintä ruokaa laadukkaassa hotellissani ja juon mukaani ottama suomalaista lähdevettä. Toistaiseksi vatsavaivat ovat pysyneet loitolla. Miten pitkälle tällaiset eväät riittävät saadaan lähipäivänä nähdä. Olen harjoitellut kilpailuja varten paljon ja sitä myös kropassani tuntuu.

 

Calle Nybergh

Yhteistyössä