Olethan sinäkin Puhtaasti Paras? Lähde mukaan ja voita!

Lokakuussa haastamme jäsenseurat suorittamaan Puhtaasti paras –diplomeja osoitteessa puhtaastiparas.fi. Aktiivisin seura voittaa huikeita palkintoja! Hyppää mukaan!

Jokaisella urheilijalla on oikeus puhtaaseen urheiluun ja huippusuorituksiin terveyttään vaarantamatta. Tätä oikeutta varmistamaan on luotu dopingvalvonta, josta antidopingorganisaatiot vastaavat yhteistyössä urheilijoiden ja urheilun parissa toimivien kanssa.

Dopingtestit ovat tärkeä osa dopingvalvontaa. Niiden tavoitteena on turvata urheilijoiden oikeus reiluun ja puhtaaseen urheiluun, puolustaa urheilun oikeudenmukaisuutta ja estää terveydelle haitallisten aineiden tai menetelmien käyttöä.

Kaikki antidopingsäännöstöön sitoutuneet urheilijat kuuluvat dopingvalvonnan piiriin iästään riippumatta. Urheilija voidaan testata missä ja milloin tahansa. Dopingtestaus kohdentuu kuitenkin useimmiten kansallisen ja kansainvälisen tason huippu-urheilijoihin.

Kaikista testatuista urheilijoista vain alle yksi prosentti antaa positiivisen dopingnäytteen.

Dopingtestejä tehdään niin kilpailuissa kuin kilpailujen ulkopuolella. Kilpailun ulkopuolisia testejä voidaan tehdä esimerkiksi harjoituksissa ja leireillä, tai urheilija voidaan kutsua testiin kotoaan. Urheilija kutsutaan kilpailutesteihin suorituksen päätyttyä. Testattava voidaan nimetä testiin etukäteen, tai sijoitus tai arpa voi ratkaista valinnan testiin.

Dopingtesteissä otetaan joko virtsa- tai verinäyte tai molemmat. Virtsasta ja verestä analysoidaan eri asioita, ja siksi molemmat testitavat ovat tärkeitä aukottoman dopingvalvonnan toteuttamiseksi.

Urheilijan biologinen passi on järjestelmä, jolla seurataan urheilijan tiettyjä biologisia muuttujia säännöllisesti pitkällä aikavälillä. Urheilijalle muodostuu vähitellen oma steroidi- ja veriprofiilinsa, jonka arvoja ei verrata väestöpohjaisiin viitearvoihin vaan yksilön henkilökohtaisiin viitearvoihin.

ADT:n dopingtestaajat tekevät suurimman osan dopingtesteistä Suomessa. Testaaja toimittaa näytteet WADAn akkreditoimaan laboratorioon, jossa näytteet analysoidaan anonyymisti. Testistä kieltäytyminen käsitellään aina antidopingsäännöstön mukaisesti dopingrikkomuksena.

Testauspooleihin valitaan eri lajien huippu-urheilijoita, niin yksilö- kuin joukkuelajeista. Nämä urheilijat ovat velvollisia ilmoittamaan olinpaikkatietonsa annettujen ohjeiden mukaisesti antidopingorganisaatiolle. Näin testejä voidaan kohdentaa tehokkaasti kilpailujen ulkopuolella. Olinpaikkatietojen ilmoittamatta jättämisestä tai väärien tietojen ilmoittamisesta seuraa säännöstön mukainen rangaistus.

Lähde: SUEK – Suomen urheilun eettinen keskus 

Olethan sinäkin Puhtaasti paras? Osallitu kilpailuun! Suorita Puhtaasti paras –diplomi osoitteessa puhtaastiparas.fi ja julkaise kuva diplomistasi Instagramiin tai Facebookiin hastagein #puhtaastiparas #sulkis, jolloin olet mukana kilpailussa. Voittaja arvotaan kaikkien 2-15.10 välisenä aikana diplominsa postanneiden joukosta. Palkinnon lahjoittaa Liikunta- ja vapaa-ajan keskus Pajulahti ja se on upea Perhepäivä seikkailupuistossa (sisältää 4-lippua + seikkailupuistokäsineet + päivällisen ravintolassa). Lisäksi osallistuneiden kesken arvotaan 10kpl kultaisia Puhtaasti paras –juomapulloja.

Ja vielä…Seurahaaste! Lisää diplomin julkaisemisen yhteydessä hastagien #puhtaastiparas #sulkis lisäksi oman seuran hastag. Eniten hastagejä kerännyt (eniten diplomeja suorittanut) seura voittaa Tokyo Team pelaajan vetämät treenit valitsemalleen joukkueelle sekä SUEKin antidoping-luennon.

Yhteistyössä Suomen Sulkapalloliitto & Liikunta- ja Vapaa-ajan keskus Pajulahti.

Yhteistyössä