Puhtaasti paras – Ravintolisät

Lokakuussa haastamme jäsenseurat suorittamaan Puhtaasti paras –diplomeja osoitteessa puhtaastiparas.fi. Aktiivisin seura voittaa huikeita palkintoja! Hyppää mukaan!

Jokaisella urheilijalla on oikeus puhtaaseen urheiluun ja huippusuorituksiin terveyttään vaarantamatta. Tätä oikeutta varmistamaan on luotu dopingvalvonta, josta antidopingorganisaatiot vastaavat yhteistyössä urheilijoiden ja urheilun parissa toimivien kanssa.

Ravintolisät ovat lääkkeitä muistuttavia elintarvikkeita. Niiden käyttöön liittyy dopingrikkomuksen riski, sillä joidenkin tuotteiden ainesosat ovat tuntemattomia. ADT ei ylläpidä ravintolisistä luetteloa, jossa ne olisi luokiteltu joko kielletyiksi tai sallituiksi. Positiivisessa dopingtapauksessa vastuu on aina urheilijalla itsellään.

Toistuva, voimakas rasitus, kuten urheilu lisää esimerkiksi vitamiinien tarvetta, joskin vitamiinien lisätarve urheilijalla on varsin kiistanalainen. Monipuolisesta ruuasta saa vitamiineja riittävästi. Urheilijat käyttävät kuitenkin varsin yleisesti vitamiinivalmisteita.  Käyttöohjeen mukaisesti käytettyinä ravintolisät ovat ihmisen terveydelle vaarattomia. Esimerkiksi rasvaliukoisten vitamiinien (A,D,E,K) pitkäaikainen yliannostelu voi kuitenkin johtaa haittoihin.  Joidenkin ravintolisien on todettu sisältäneen epäpuhtauksina urheilussa kiellettyjä aineita, esimerkiksi testosteronin ja nandrolonin esiasteita. Homeopaattisten valmisteiden koostumuksesta ei ole luotettavaa tietoa. Useimmat homeopaattiset valmisteet sisältävät lähinnä vettä, eikä niiden tiedetä aiheuttaneen positiivisia dopingtestituloksia.

Urheilijan ei tule käyttää ravintolisiä varmistumatta ensin niiden koostumuksesta. Urheilijan tulee itse tarkistaa kiellettyjen aineiden luettelosta, onko ravintolisän tuoteselosteessa mainittu kiellettyjä aineita. Joskus ravintolisät saattavat sisältää kiellettyjä aineita, vaikka niitä ei olisi mainittu tuoteselosteessa. Dopingvalvonnan alaisen urheilijan on syytä pyytää ravintolisien myyjältä tai maahantuojalta kirjallinen todistus siitä, ettei hänen ostamansa tuote johda dopingrikkomukseen. Urheilija on kuitenkin aina itse vastuussa tuotteen käytöstä ja sen mahdollisesti aiheuttamasta positiivisesta testituloksesta. Varsinkin epämääräisistä lähteistä ja internetin kautta hankittuihin ravintolisiin on syytä suhtautua varoen. Useiden tällaisten valmisteiden sisältöä ja epäpuhtauksia ei valvota lainkaan.

Esimerkiksi Higenamiini (C16H17NO3), joka tunnetaan myös nimellä norkoklauriini on tietyissä kasveissa esiintyvä yhdiste. Higenamiini kuuluu Maailman antidopingtoimisto WADAn kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luetteloon, ryhmään ”S3. β2-agonistit”. Tämän ryhmän aineita analysoidaan dopingtestissä sekä kilpailussa että niiden ulkopuolella. Higenamiinia markkinoidaan lievänä piristeenä, astmaan vaikuttavana aineena sekä ”rasvanpolttajana”. Tutkimusnäytöt vaikutuksista ihmisillä ovat kuitenkin melko vähäisiä. Suomessa higenamiini ei ole lääkkeenä käytössä ollenkaan.

Higenamiinia saattaa esiintyä joissain ravintolisissä (muun muassa Tinospora crispa -kasvivalmisteissa). Ravintolisät ovat elintarvikkeita, joiden tarkoituksena on täydentää terveen ihmisen normaalia ruokavaliota. Niiden käyttöön liittyy dopingrikkomuksen riski, koska ne voivat sisältää urheilussa kiellettyjä aineita. Joidenkin ravintolisien ainesosat ovat tuntemattomia eikä kaikkia aineosia aina mainita tuoteselosteessa.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry/Suomen antidopingtoimikunta ADT pystyy antamaan tietoa vain myyntiluvallisista lääkevalmisteista, joiden sisältöä lääketehtaat ja viranomaiset tutkivat ja valvovat tarkasti. Urheilijan ei tulisi käyttää mihinkään tarkoitukseen ravintolisiä pyrkimättä varmistumaan ensin niiden koostumuksesta, joskin käytännössä on mahdotonta osoittaa jokin tuote täysin turvalliseksi. Maailman antidopingsäännöstön mukaan ravintolisistä saatu positiivinen testitulos tulkitaan dopingrikkomukseksi riippumatta siitä, onko tuoteselosteessa maininta kielletyistä aineista vai ei tai onko jokin taho myöntänyt tuotteelle antidopingsertifikaatin. Urheilija itse on vastuussa tuotteen käytöstä ja mahdollisesta positiivisesta testituloksesta.

Suomessa oli viime vuonna muutamia higenamiinista aiheutuneita dopingrikkomuksia.

Lähde: SUEK – Suomen urheilun eettinen keskus 

Olethan sinäkin Puhtaasti paras? Osallitu kilpailuun! Suorita Puhtaasti paras –diplomi osoitteessa puhtaastiparas.fi ja julkaise kuva diplomistasi Instagramiin tai Facebookiin hastagein #puhtaastiparas #sulkis, jolloin olet mukana kilpailussa. Voittaja arvotaan kaikkien 2-15.10 välisenä aikana diplominsa postanneiden joukosta. Palkinnon lahjoittaa Liikunta- ja vapaa-ajan keskus Pajulahti ja se on upea Perhepäivä seikkailupuistossa (sisältää 4-lippua + seikkailupuistokäsineet + päivällisen ravintolassa). Lisäksi osallistuneiden kesken arvotaan 10kpl kultaisia Puhtaasti paras –juomapulloja.

Ja vielä…Seurahaaste! Lisää diplomin julkaisemisen yhteydessä hastagien #puhtaastiparas #sulkis lisäksi oman seuran hastag. Eniten hastagejä kerännyt (eniten diplomeja suorittanut) seura voittaa Tokyo Team pelaajan vetämät treenit valitsemalleen joukkueelle sekä SUEKin antidoping-luennon.

 

Yhteistyössä