Puhtaasti paras – Dopingin terveysvaikutukset

Doping voi parantaa urheilusuoritusta, mutta se voi myös aiheuttaa vakavia vahinkoja urheilijan terveydelle. 

Lokakuussa haastamme jäsenseurat suorittamaan Puhtaasti paras –diplomeja osoitteessa puhtaastiparas.fi. Aktiivisin seura voittaa huikeita palkintoja! Hyppää mukaan!

Dopingaineet aiheuttavat terveysriskejä, joita ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, maksasairaudet ja kasvaimet. Psyykkisinä haittoina pidetään esimerkiksi mielialan muutoksia.

Yleisesti käytettyjä keinotekoisia dopingaineita ovat lihasmassan kasvattamiseen tarkoitetut anaboliset steroidit ja hapen saannin parantamiseen käytetty EPO. Yksittäisen urheilusuorituksen parantamiseen voi käyttää esimerkiksi piristeitä tai kipulääkkeitä. Erilaisten aineiden lisäksi suoritusta voi parantaa erilaisilla kielletyillä menetelmillä, kuten veritankkauksella tai geenidopingilla.

Monilla dopingiin käytetyillä aineilla on vakavia sivuvaikutuksia.

Anabolisten steroidien haittavaikutuksia ovat mm. sydän- ja verisuonitaudit, aineenvaihduntahäiriöt, hormonitasapainon häiriöt, nuorilla pituuskasvu pysähtyy, miehillä mm. rinnat kasvavat ja naisilla alkaa parran kasvu sekä muita miehisiä ominaisuuksia. Psyykkisiä oireita ovat esimerkiksi jännittyneisyys, kireys, aggressiivisuus ja mielialan vaihtelut. Piristeet aiheuttavat mm. sydämentykytystä, rytmihäiriöitä, verenpaineen nousua ja unettomuutta.

Kaikki dopingaineet sotkevat kehon toimintoja ja aivokemiaa. Niiden käyttäminen voi vaikeuttaa parisuhdettakin monella tapaa. Dopingia käyttävän urheilijan persoonallisuudessa ja käyttäytymisessä saattaa tapahtua muutoksia, joita hän itse ei huomaa. Dopingaineiden käyttö saattaa aiheuttaa myös oman hormonituotannon pysähtymisen. Sen käynnistyminen uudelleen voi vaatia pitkänkin ajan. Jos hormonituotanto on heikkoa urheilija voi tuntea itsensä väsyneeksi ja masentuneeksi. Myös haluttomuus on tyypillinen oire. Dopingin aiheuttamia terveyshaittoja ei vielä kaikilta osin pystytä arvioimaan, sillä suurin osa käyttäjistä on nuoria. Vielä ei ole tietoa siitä, millaisista terveysongelmista he saattavat vanhuudessaan kärsiä.

Olethan sinäkin Puhtaasti paras? Osallitu kilpailuun! Suorita Puhtaasti paras –diplomi osoitteessa puhtaastiparas.fi ja julkaise kuva diplomistasi Instagramiin tai Facebookiin hastagein #puhtaastiparas #sulkis, jolloin olet mukana kilpailussa. Voittaja arvotaan kaikkien 2-15.10 välisenä aikana diplominsa postanneiden joukosta. Palkinnon lahjoittaa Liikunta- ja vapaa-ajan keskus Pajulahti ja se on upea Perhepäivä seikkailupuistossa (sisältää 4-lippua + seikkailupuistokäsineet + päivällisen ravintolassa). Lisäksi osallistuneiden kesken arvotaan 10kpl kultaisia Puhtaasti paras –juomapulloja.

Ja vielä…Seurahaaste! Lisää diplomin julkaisemisen yhteydessä hastagien #puhtaastiparas #sulkis lisäksi oman seuran hastag. Eniten hastagejä kerännyt (eniten diplomeja suorittanut) seura voittaa Tokyo Team pelaajan vetämät treenit valitsemalleen joukkueelle sekä SUEKin antidoping-luennon.

Yhteistyössä