Paavali Pipatti – Minisulkis toimii päiväkodissa!

Lasten ja nuorten sulkapallon saralla Suomen Sulkapalloliitto keskittyy edistämään sulkapallon harrastamista seuroissa, päiväkodeissa ja kouluilla. Minisulkis on lasten monipuolista sulkapalloa 4-9-vuotiaille. Minisulkiksessa käytössä ovat lyhyet mailat, matalammat verkot ja monenlaiset apuvälineet, joilla helpotetaan palloon osumista. Näistä esimerkiksi ilmapallo on erittäin hyvä, koska se lentää kauan ja pysyy ilmassa kauemmin kuin tavallinen sulkapallo.

Lahdessa Ahtialan ja Leikkituvan päiväkotien johtaja Paavali Pipatti on järjestänyt Minisulkista lapsille päiväkotipäivien aikana.

-Itse en enää työskentele lasten kanssa päivittäin, mutta päiväkotien henkilökunta vastaa lasten liikkumisen tarpeeseen järjestämällä erilaisia liikuntalajeja. Lapselle pitäisi kertyä eri asteista liikuntaa kolme tuntia päivässä. Sen ei tarvitse täyttyä vain päiväkotitoiminnassa, mutta toisaalta olisi hyvä, jos päivittäinen liikuntatavoite tulisi hoitopäivän aikana täyteen niidenkin lasten kohdalla, joilla ei ole omia liikuntaharrastuksia vapaa-ajalla, Pipatti kertoo.

-Kuulumme varhaiskasvatuksen Ilo kasvaa liikkuen –ohjelmaan. Se on laajan asiantuntijaverkoston ja satojen pilottipäiväkotien yhteistyöllä kehitetty valtakunnallinen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Vuonna 2015 julkistetun ohjelman tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle liikkumisen ilo sekä riittävä päivittäinen fyysinen aktiivisuus. Lajit valikoituvat helposti sen perusteella minkälaisia mahdollisuuksia ja välineitä päiväkodeilla on käytössään. Meidän päiväkodeissa välineitä on melko monipuolisesti. Lisäksi meillä on liikuntatyöryhmä, joka suunnittelee tekemistä, hän kertoo.

Minisulkis onnistuu päiväkoti ympäristössä hyvin.

-Varsinkin eskari-ikäiset pystyvät jo monenlaiseen harjoitteluun. Voidaan treenata kämmen- ja rystylyöntejä, pallon kanssa temppuilua ja nopeutta, joka on sulkapallossa keskeistä. Matalalla verkolla ja ilmapallolla lapset saavat onnistumisen kokemuksia, jotka ruokkivat intoa opetella lisää. Kun verkot pystytetään saliin, lapsia ei tarvitse houkutella toimintaan, vaan he alkavat itsenäisesti kokeilla välineitä ja erilaisia temppuja, Pipatti kuvaa.

Lasten motorisessa kehityksessä on usein yksilökohtaisia eroja, se luo joskus haasteita ryhmässä harjoitteluun, jos lapset ovat hyvin eri tasoisia.

-Joskus lapset, jotka harrastavat jotakin palloilulajia ovat motorisilta taidoiltaan vähän muita edellä. Silmä-käsikoordinaatio on harjaantunut ja he saattavat olla hyvin taitavia liikkujia. Yleensä jaamme porukoita vähän ryhmiin ikätasoon kuuluvien taitojen mukaan. Helpoilla jutuilla, kuten kuperkeikoilla ja kärrynpyörillä, päästään vähän kiinni siihen, missä mennään, hän kertoo.

-Pääasia on se, että liikkumisen kokemus on lapselle positiivinen juttu. Innostus liikkumiseen omaksutaan jo lapsena, se antaa hyvän pohjan sille, että liikunta tulee osaksi arkea aikuisenakin, hän päättää.

Yhteistyössä