Peder Biese poissa

Suomen sulkapalloväen tavoitti yllättävä suru-uutinen torstaina 14.12.2017. Liiton entinen puheenjohtaja Peder Biese oli kuollut kotonaan varhain aamulla Espanjan Fuengirolassa.

Helsingissä syntynyt Biese oli kuollessaan 67-vuotias.

Suomen Sulkapalloliiton puheenjohtajaksi Biese valittiin Jyväskylässä pidetyssä liittokokouksessa vuonna 1993. Hän otti pestin vastaan taloudellisesti vaikeana aikana. Maan talous oli syvissä vaikeuksissa. ”Monet suuretkin yritykset hoippuivat konkurssin partaalla”, totesi Biese aikoja muistellessaan. Niinpä ei ollut yllätys, että Suomen Sulkapalloliitonkin mahdollisuudet sponsorisopimuksiin olivat tuolloin heikot. Liiton talous syöksyi pahaan ahdinkoon. ”Liike-elämässä olisimme ilman muuta ajautuneet konkurssiin”, Biese muisteli. Hänen johdollaan talous kuitenkin saatiin oikaistuksi ja hän saattoi vuonna 1998 luovuttaa taloudellisessa tasapainossa olleen liiton seuraajalleen. Talousasiat olivat tuttuja: siviilielämässä hän johti pitkään eristevillafirma Parocia. Sen edeltäjä oli osa Partek-konsernia.

Biese oli sikäli harvinainen liiton puheenjohtaja, että hänen sulkapallotaustansa ei ollut seura, vaan kaveriporukka.  Liiton Tiimisulkiksessa Peder kavereineen pelasi. Peli-idea oli selvä: palloa on lyötävä alaspäin ja vielä mahdollisimman kovaa. Kentälle ei tultu peruuttelemaan.

”Pederin kuolema oli täysi yllätys. Hän kävi säännöllisesti terveystarkastuksissa ja kaiken piti olla kunnossa”, kertoo Ronald von Hertzen, Pederin pitkäaikainen ystävä. Nuorempana maratoneja juossut Biese hoiti Espanjassa kuntoaan mm. pelaamalla aktiivisesti tennistä.

Yllättävässä poislähdössä oli jotain, mikä meni Pederin toiveen mukaan. Ronald: ” Hän sanoi minulle joskus, että haluaa lähteä yhtäkkiä, hyvästejä jättämättä. Juuri niin nyt tapahtui.”

Suomen Sulkapalloliitto esittää osanottonsa Pederin Anu-vaimolle ja muille läheisille.

 

Tuomo Tennilä

kuva: Nuorten SM-kisan palkintojenjako 1994

Yhteistyössä