Kaikki mitä olet ikinä halunnut tietää Vammaissulkapallosta -tietopaketti

Vammaissulkapallo on kiinnostava ja todella näyttävä laji. Pelaajat luokitellaan erilaisiin peliluokkiin vamman perusteella.

Vammaissulkapallo ry eli Vasupa pyörittää vammaissulkapallotoimintaa Suomessa. Jotta saadaan juonesta kiinni, Vasupan puheenjohtaja Kimmo Sirviö on koonnut meille kinnostavan tietopaketin vammaissukapallon perusjutuista.

Hyväksytyt vammatyypit – Eligible impairment types

 Heikentynyt lihasvoima – Impaired muscle power
 Atetoosi / CP-vamma – Athetosis
 Raajojen liikevajaus – Impaired passive range of movement
 Hypertonnia / Verenpainetauti – Hypertonia
 Raaja amputaatio – Limb deficiency
 Ataksia – Ataxia
 Alaraajojen pituus erot – Leg length difference
 Lyhytkasvuisuus – Short stature
Peliluokat – Sport Classes

Vammaissulkapallossa on kuusi (6) peliluokkaa. Kaksi pyörätuoliluokkaa (WH), kaksi alaraajan vajaatoimintaa koskevaa luokkaa (SL), yksi yläraajan vajaatoiminta koskevaa (SU) ja yksi luokka lyhytkasvuisille urheilijoille (SS).
Vammaisurheilijat pyörätuoliluokassa WH 1, ovat urheilijoita joiden toimintarajoite on suurin. WH 1, WH 2 ja SL 3 kaksinpeliluokat pelataan ns. puolikkaalla nelinpelikentällä. SL 4, SU 5 ja SS 6, kaksinpeliluokat pelataan normaalirajoilla. 
Vammaissulkapallossa pelataan normaaliin tapaan eri pelisarjat: miesten kaksinpelit, naisten kaksinpelit, miesten kaksinpelit, naisten kaksinpelit ja sekapeliparien nelinpelit.

Pyörätuoliluokat – Wheelchair Classes – WH

Näissä vammaluokassa urheilijat liikkuvat pelikentällä erikoisvalmisteisen pelipyörätuolin avulla. Vammaluokan urheilijoilla on alaraajoihin ja keskivartaloon vaikuttavat lihasheikkouksia ja/tai puutoksia mitkä estävät pelaamasta pystypelaajien luokassa. WH 1 -vammaluokan urheilijat ovat toiminta kyvyltään heikompia. Molemmat pyörätuoliluokat pelataan ns. puolikkaalla nelinpelikentällä ilman etukenttää.

page1image3809600
Pyörätuoliluokka 1 – Wheel Chair 1 – WH 1

Urheilijoilla tässä vammaluokassa on pääsääntöisesti heikentyneet lihasvoimat molemmissa alaraajoissa ja keskivartalon alueella. Heillä voi myös olla heikentyneet käsivoimat. Urheilijat suuresta toimintakyvyn alenemasta johtuen kontrolloivat pelituolia toisella kädellä lyöntien aikana ja liikuttavat pelituolin takaisin pelikeskukseen lyöntien välillä, tästä aiheutuen pelituolin käsittely ja kentällä liikkumine on hitaampaa. Tässä vammaluokassa urheilijoilla on yleisesti täydellinen selkäydinvamma.

Pyörätuoliluokka 2 – Wheel Chair 2 – WH 2

Urheilijoilla tässä vammaluokassa on pääsääntöisesti heikentyneet lihasvoimat yhdessä ja/tai molemmissa alaraajoissa sekä mahdollisesti pieniä lihasheikkouksia keskivartalon alueella. Urheilijat kontrolloivat pelituolia helpommin ja tarvitsevat vähemmän tukea ja aikaa pelin aikana tasapainon ja pelikontrollin säilyttämiseen, tästä johtuen urheilijat liikkuvat nopeammin kentällä verrattaessa WH 1 -peliluokkaan. Tässä vammaluokassa urheilijoilla on yleisesti yhden tai molempien alaraajojen amputaatio polven yläpuolelta tai matala selkäydinvamma.Pystypelaajien luokka – Standing Classes – SL/SU/SS

Näiden neljän vammaluokan urheilijat pelaavat seisaaltaan eli pystystä. SL -vammaluokan urheilijoilla on erilaisista syistä lihas- ja tai liikeheikkouksia alaraajoissa, ja SU -vammaluokan urheilijoilla yläraajoissa. SS – urheilijat ovat lyhytkasvuisia.
page2image1828032
Pystypeliluokka 3 – Standing Lower 3 – SL 3

Urheilijoilla tässä vammaluokassa on toimintaheikkouksia yhdessä tai molemmissa alaraajoissa ja heikentynyt kävely/juoksu tasapaino. Heikentyneestä toimintakyvystä johtuen tässä vammaluokassa pelataan ns. puolikkaalla pelikentällä leveys-suunnassa. Urheilijoilla tässä vammaluokassa on yleisesti joko aivohalvaus, molemminpuolinen polio, tai molempien alaraajojen amputaatio polven alapuolelta.

Pystypeliluokka 4 – Standing Lower 4 – SL 4

Urheilijoilla tässä vammaluokassa on vähemmän toimintaheikkouksia verrattuna SL 3 -vammaluokkaan ja he pääsääntöisesti liikkuvat kentällä nopeammin ja hallitsevat tasapainon paremmin. Paremmasta toimintakyvystä johtuen tässä vammaluokassa pelataan täydellä sulkapallokentällä. Urheilijoilla tässä vammaluokassa on yleisesti joko heikentynyt toimintakyky yhdessä tai molemmissa alaraajoista, yksipuoleinen polio tai vähäinen aivovamma.

Pystypeliluokka 5 – Standing Upper – SU 5

Urheilijoilla tässä vammaluokassa on heikentynyt toimintakyky vain yläraajoissa. Vamma saattaa olla hyvinkin pieni, esim. pelikädestä puuttuva yksittäinen sormi, joka heikentää mailanpuristusotetta ja näin ollen heikentää lyönnin voimaa. Urheilijoilla voi olla myös suurempi ei-pelikäden vamma, joka vaikuttaa suuresti tasapainoon, vartalon kiertoon, syötön tekemiseen. Urheilijoilla tässä vammaluokassa on yleisesti yläraaja puutos tai toimintakyvytön yläraaja hermovauriosta johtuen.
Lyhytkasvuisten luokka – Short Stature 6 – SS 6
Urheilijat tässä vammaluokassa ovat lyhytkasvuisia.
Kuvassa Vasupan hallituksen puheenjohtaja Kimmo Sirviö Annika Grahnin haastattelussa Finnish Openissa huhtikuussa. Kuva Joonas Puhakka.
Artikkeli on osa Suomen Sulkapalloliiton parakampanjaa.
Yhteistyössä