Callen matkassa: Nations Cup 2018, Basel/Hesingue Ranska 1. – 3.6.2018

Nations Cup on joka toinen vuosi järjestettävä, viiden seniori-ikäluokan joukkuekilpailu, johon saa osallistua joukkueita, jotka koostuvat yksinomaan saman maan pelaajista sekä sekajoukkueita, joissa on pelaajia korkeintaan neljästä eri maista. Joukkueiden välisissä mittelöinneissä pelataan viidessä eri ikäluokassa +40, +45, +50, +55 ja +60, kaksi sekanelinpeliä sekä naisten ja miesten nelinpeli, eli yhteensä neljä ottelua. Kun ikäluokkia on viisi, pelataan siten maaottelua kohden 20 ottelua. Kilpailujen mallina on ollut Aasiassa järjestettävä sulkapalloilun Sudiram Cup.

Nations Cup kilpailuihin ovat tähän mennessä osallistuneet vain kuusi maata, Englanti, Tanska, Ruotsi, Saksa, Alankomaat ja Ranska. Tänä vuonna kilpailuihin oli ilmoittautuneet lisäksi Sveitsi, Irlanti ja Itävalta. Itävalta kuitenkin sekajoukkueella. Kilpailuihin osallistui tällä kertaa 236 pelaajaa. Sulkapalloilun MM ja EM-seniorikilpailujen mitalisteja oli kilpailemassa runsaasti.

Itävallan joukkuejohtaja oli keväällä tiedustellut useasta maasta, onko pelaajia, jotka voisivat täydentää niiden joukkuetta. Saatiin aikaan ns. minimijoukkue, johon otti osaa 10 nais- ja 10 miespelaajaa. Joukkueessa saa korkeintaan olla 15 nais- ja 15 miespelaajaa.

Päätin vastata Itävallan joukkuejohtajan tiedusteluun myönteisesti siinä toivossa, että saisin pelata nelinpeliä Itävallan Tariq Farooqin kanssa. Hän on lähtöisin Pakistanista, mutta viimeiset 25 vuotta asunut Itävallassa. Tariq on 64-vuotias seitsemänkymmentäluvulla kansainvälisesti menestynyt kilpapelaaja, joka on voittanut seniorien MM-kilpailuissa monta luokkaa, viime syyskuussa hopeaa +60 nelinpeliluokassa. Valitettavasti Tariq oli estynyt osallistumaan Itävallan joukkueeseen ja pelasin nelinpeliä ranskalaisen sulkapallovalmentajan Kaneson Sethuramanin kanssa. Sekanelipartnerini Irene Matt ja Eva Breitweiser eivät olleet juuri kilpailleet kansainvälisesti.

Ensimmäisenä päivänä Itävalta pelasi Saksaa ja Alankomaita vastaan. Molemmat ottelut päätyivät Itävallan tappioon 1 – 4. Voitin Kanesonin kanssa Saksaa vastaan alkupallojen jälkeen luovutuksella, muut kolme päivän nelinpeli- ja sekanelinpeliottelua hävisin, kuitenkin tulokset olivat numerollisesti aika tasaisia. Toisena päivänä Itävalta pelasi sijoista 7 – 9 ja vastassa oli Sveitsin ja Irlannin joukkueet. Onnistuin parini Evan kanssa voittamaan Sveitsin sekanelinpeliparin ja Irlannin nelinpelijoukkueen Kanesonin kanssa. Itävallan joukkue sijoittui loppujen lopuksi kilpailuissa viimeiseksi.

Lainapelaaja ukrainalaistaustainen, Ranskassa asuva, Yelena Shutenko ja minä olimme osallisina lähes kaikissa Itävallan joukkueen voittavissa pareissa.

Nations Cup 2016, joka järjestettiin Hampurissa, oli voittanut Tanskan joukkue, mutta tällä kertaa Englannin joukkue oli loppuottelussa Tanskaa vastaan selvästi vahvempi.

Kilpailujärjestelyt pelihallin ulkopuolella olivat mittavat ja tasokkaat. Iltatapaamiset kolmena iltana, josta lauantai-illan kilpailuhallikompleksissa juhlasalissa järjestetty banketti oli vertaansa vailla. Pelihallista taas puuttuivat pisteidennäyttäjät, tuomarit ja tulostenseurantamahdollisuus, mutta siitä ei muristu, kun ympärillä hyrisi auttavaisia järjestäjiä.

Calle

Yhteistyössä