Raision Sulkapalloilijoiden toiveet toteutuvat – 1. Eliittikisat kruunaa 30 vuotta täyttävän sulkapalloseuran juhlavuoden

Reilu vuosi sitten Raision Sulkapalloilijoissa (Rasu) alkoi uudistus- ja kehitystyö, kun Rasun johtokuntaan puheenjohtajaksi valittiin seuran historian 1. naispuheenjohtaja Susanna Lehtojärvi.

Yksi Rasun isoimpia unelmia on ollut saada Eliittikisat järjestettäväkseen. Tästä toiveesta tulee totta lauantaina 1.-2.12.2018 järjestettävässä Rasun Eliittikisassa Jarkko Nieminen Areenalla.

Päätimme Rasun johtokunnan kanssa reilu vuosi sitten, että nyt on aika saada Eliittikisat Raisioon. Rasu on aiemmin saanut järjestettäväkseen kansalliset kisat sekä Tähtikisat. Eliittikisat olivat aina menneet sivu suun muille alueen seuroille. Tähän päätettiin saada muutos. Koko Suomen kattavan kilpailukalenterin laatiminen on Sulkapalloliitolta melkoisen palapelin kokoamista ja alueellisten seurojen kanssa neuvottelua.

Eri tasoiset kisat eroavat siinä, että mitä korkeamman tason kisa, sitä enemmän pelaaja saa ranking-pisteitä voittamistaan peleistä. Näin saadaan luonnollisesti houkuteltua kilpailuihin kovemman tasoisia pelaajia. Eliittikisojen järjestäminen on seuralle siis  imagokysymys. Kisojen järjestäminen on seuralle myös aina valtava vapaaehtoistyön yhteisponnistus. Muun muassa kaavioiden laatiminen ja aikataulutus on tarkkaa työtä, jossa pitää hallita niin kilpailusäännöt kuin pelaajien ranking-pisteet ja seuraedustukset.

Rasun Eliittikisat numeroina:

2 ottelupäivää

219 pelaajaa

296 ottelua

27 luokkaa

41 sulkapalloseuraa ympäri Suomea

Top 3 seuraa osallistujamäärän perusteella:

  • Clear 30 pelaajaa (Sulkapalloseura Clear)
  • Rasu 29 pelaajaa (Raision Sulkapalloilijat)
  • ESB 15 pelaajaa (Espoo Sulkapallo-Badminton)

Mukana on Varsinais-Suomen sulkapalloilijoiden parhaimmistoa:

🏸Kaisa Aaltonen (Rasu)

🏸Valtteri Nieminen (Clear)

🏸Pauli Saarinen (Tusu)

🏸Timo Rantanen (Kaasu)

🏸Jarkko Rantanen (Clear)

🏸Juulia Holma (Popy)

🏸Iikka Heino (Parba)

Kisoihin on ilmoittautunut Iikka Heinon lisäksi myös muita Suomen maajoukkuepelaajia.

Yksi kisojen nuorimmista pelaajista on 12-vuotias Akseli Nummi (Rasu), joka nuoresta iästään huolimatta on 1. sijoitettu pelaaja miesten kaksinpelin C-luokassa. Kaikkia edellämainittuja pelaajia yhdistää se, että Timo Koljonen on valmentanut heitä jokaista.

 

RASUN ELIITTIKISAT 1.-2.12.2018 KRUUNAA RASUN 30-VUOTISJUHLAVUODEN

Paikka: Jarkko Nieminen Areena (Kekkurintie 6, 21280 Turku)

Lauantaina 1.12.2018 klo 9:30-19 (alkuerät: Valio, A, B, C)

Sunnuntaina 2.12.2018 klo 9:30-16 (välierät, finaalit; sekä senioriluokat)

Nyt on loistava tilaisuus tulla seuraamaan huippusulkapalloa Turkuun! Mukana niin Varsinais-Suomen sulkapallon parhaimmistoa kuin Suomen maajoukkueen edustajiakin. Rasun Eliittikisojen kilpailujohtajana toimii Miikka Nummelin ja ylituomarina Harri Nieminen. Raision Sulkapalloilijoiden ihka ensimmäisten Eliittikisojen 1.-2.12.2018 aikataulut ja pelaajat löydät täältä: https://badmintonfinland.tournamentsoftware.com/sport/tournament.aspx?id=FE960D18-87B6-4F22-8FB7-DB8A6B8DB1BE

Tervetuloa pelaamaan & nauttimaan kisatunnelmasta!

Katsojilla on tilaisuuteen vapaa pääsy.

Jollet pääse paikan päälle Jarkko Nieminen Areenalle, niin kisat striimataan myös osoitteeseen http://sulkapallo.tv

#RasuEliitti30v

#mustasulka

Lisätietoja:

Susanna Lehtojärvi, Raision Sulkapalloilijat r.y., puheenjohtaja

Puh. 0503864338

S-posti: susanna.lehtojarvi@rasu.net

 

ELIITTIKISOJEN TULOSSPEKULAATIOT RASUN NÄKÖKULMASTA

Kaavioiden julkistuksen jälkeen on loistava hetki herkutella spekulaatioilla. Seuraavassa Aki Toivosen, Reijo Rantasen ja Marite Margan ennustukset Rasun Eliittikisoista.

XD-Valio:Kaisti/Suutarinen on todennäköinen voittajapari. Kaisti on voittanut 6 kertaa Suomen mestaruuden.

WS-Valio:Siilasmaa-Karkaus, josta Siilasmaa voittaa.

Rasun Kaisa Aaltoselle tarjolla välieräpaikkaa.

WD-Valio:Luotamme rankingiin, ykkössijoitetut Maija Krzywacki ja Inalotta Suutarinen voittavat.

MD-Valio:Saksa/Turunen pari saattaisi olla yllätysfinalisti. Tästä odotetaan tulevan tiukka peli, ja tässä mitataan ennen kaikkea se, kenen hermot kestävät.

MS-Valio:Iikka Heino vs. Kasperi Lehikoinen tulee olemaan mielenkiintoinen välierä. Ja tästä puolestaan saadaan mielenkiintoinen vastus Valtteri Niemiselle finaaliin. Yllättäisikö Lehikoinen Heinon ja Valtteri Lehikoisen?

XD-A:Tiia Rantanen & Sami Turunen (Rasu) voisivat taistella tiensä välieriin ja jopa finaaliin. Iikka Heino & Jenny Jäntti vs. Tiia Rantanen (Rasu) & Sami Turunen (Rasu) voisi olla yksi potentiaalinen finaaliottelu. Essi Rantanen (Rasu) & Petri Einamo saattavat pudota hieman aiemmin.

MD-A:Sami Turunen (Rasu) ja Segercranz finaaliin ja voittoon asti?

Nummelin/Rantanen kaatuuko Lin/Pasanen, jos niin välierissä Rasulaiset vastakkain (Sami Turunen vs. Miikka Nummelin). Alakaaviosta Nurmi-DiIorio menee puolivälieriin? Välierät vaatii Holmien pudotusta.

MS-A:Tomi Nurmen (Rasu) ennustetaan pääsevän finaaliin ja voittoon asti.

MS-B:Siilasmaa/Hellström ja Jukka Rantanen pitää kaataa, niin Jan Krappala (Rasu) hiipii finaaliin alakaaviosta. Puolivälierissä juniori punnitsee kovakuntoisen J-P Hurstin (Rasu) tason. J-P mennee välieriin ainakin. Krappala-Hursti finaalissa kertoimella 2,30.

MS-C:Akseli Nummi (Rasu) etenee välieriin, jossa vääntää tiukasti Jukka Saarikosken kanssa. Ehkä Akselille irtoaa jopa finaalipaikka?

 

TAUSTAA: SULKAPALLON VIRALLISET KILPAILU- JA PELAAJALUOKITUKSET

Sulkapallossa viralliset Sulkapalloliiton alaiset kilpailut luokitellaan seuraavasti:

Kansalliset kisat, Tähtikisat, Eliittikisat ja SM-kisat. Liiton alaisiin kilpailuihin osallistuminen edellyttää lisenssin ostoa ja pelaajan on myös kuuluttava johonkin seuraan. Vastaavasti pelaajilla on ranking-listaus ja pelaajat luokitellaan tason mukaisesti: Harrastepelaajat, C-luokka, B-luokka, A-luokka ja Valio-luokka. Pelimuotoja puolestaan on kaksinpeli, nelinpeli ja sekanelinpeli. Pelimuodot tarkennetaan vielä tasoluokituksen mukaan kirjaimella (C/B/A/V) tai vastaavasti ikäluokilla, jonne ei alle 35-vuotiailla ole asiaa (35/40/45/50 jne.).

Sulkapallon pelimuodot:

XD = mixed double = sekanelinpeli

WD = women’s double = naisten nelinpeli

MD = men’s double = miesten nelinpeli

WS = women’s single = naisten kaksinpeli

MS = men’s single = miesten kaksinpeli

 

TAUSTAA RASUN ELIITTIKISOJEN PELAAJISTA

Kaisa Aaltonen (27v.) – Valio-luokan naisten kaksinpelaaja

Edustusseura: Raision Sulkapalloilijat

Ranking-sijoitus: 15. naisten kaksinpelissä

Kaisan innostus sulkapalloon alkoi 10-vuotiaana ihan mökkipallottelulla. Kaisa ilmoitti vanhemmilleen, että haluaa oikeasti pelata: ”Ettikää mulle jotkut treenit”. Kaisa jäi sille tielle ja kävi urheilulukionkin. Kaisa oli Timo Koljosen valmennuksessa.

Työelämään siirtyminen ja pitkä työmatka on tällä hetkellä verottanut Kaisan treenimäärää. Kaisa on ammatiltaan yläkoulun englannin ja saksan kielen opettaja. Kaisa pitää yleiskuntoa yllä mm. body combatin, sisäpyöräilyn ja tanssituntien myötä.

Vuoden 2018 kohokohta: Naisten kaksinpelin Valio-luokan voitto Raision Tähtikisoissa.

Valtteri Nieminen (22v.) – Nousukiidossa oleva pelaaja, joka haastaa Suomen kärkeä

Edustusseura: Sulkapalloseura Clear
Rangking-sijoitus: 6. miesten kaksinpelissä

Valtteri treenaan Turun Seudun Urheiluakatemian Timo Koljosen luotsaamassa talenttiryhmässä ma ja ke aamuisin ja pe iltapäivisin. Samaisessa ryhmässä harjoittelee myös Akseli Nummi. Lisäksi Valtteri osallistuu torstai-iltaisin harjoituksiin muiden alueen sulkapallon pelaajien kanssa. Timo Koljonen on toiminut Valtterin henkilökohtaisena valmentajana jo 10 vuoden ajan. Valtterille treenejä viikossa tulee 8-10, joista 2-3 on fysiikkatreenejä (treenattava osa-alue riippuu vuosisuunnitelmasta). Intensiivisen  harjoittelun ja aktiivisen kilpailun lisäksi Valtteri opiskelee toisella vuosikurssilla Turun Lääketieteellisessä.

Syksyn 2018 kisamenestys: 3 turnausvoittoa syksyn 2018 kisoissa

Uran kohokohdat: SM-finaali 2016 miesten nelinpelissä ja U19 MM-kisat Bangkokissa 2013

TAUSTAA RAISION SULKAPALLOILIJOISTA

Raision Sulkapalloilijat r.y. numeroina

94 jäsentä

36 kilpapelaajaa

39 junioria (alle 18v.)

4 valmennusryhmää junioreille

13 pelivuoroa

2 pelipaikkaa

Ikäluokista SM-kultaa ja SM-hopeaa vuonna 2018

Rasulaiset ovat menestyneet ikäluokka-mestaruuskisoissa tänä vuonna seuraavasti:

Mirva Nummelin 35-ikäluokassa SM-hopeaa naisten nelinpelissä. Akseli Nummi voitti poikien 13-vuotiaiden sarjan SM-mestaruuden.

Rasussa pelaajat ovat 6-70-vuotiaita ja kaikkea siltä väliltä

Olen iloinen ja ylpeä siitä, että seurassamme sulkapalloa voi harrastaa niin 6-vuotiaat sulkapallokoululaiset kuin 70-vuotiaatkin. Rasun Eliittikisoissa on mukana kilpailemassa mm. raisiolainen 66-vuotias Jarmo Jousimo. Jousimo on Lehtojärven mukaan erinomainen esimerkki siitä, että vauhdikkaassa, koordinaatiokykyä kehittävässä lajissa pärjää muutkin kuin 2-kymppiset.

Muutama viikko sitten Rasun treeneissä pelasivat samalla kentällä sujuvasti nelinpeliä pelaten 12-vuotias Akseli, 3-kymppinen Antti, 4-kymppinen Susanna ja 6-kymppinen Jarmo. Tämä on hyvä osoitus siitä, että lajin harrastaminen ei ole iästä kiinni.

Akseli Nummi (12v.) – Vauhdilla kehittyvä juniori

Edustusseura: Raision Sulkapalloilijat

Akseli aloitti sulkapallon Rasun sulkapallokoulussa 7-vuotiaana. Tällä hetkellä Akseli harjoittelee kolme kertaa viikossa Timo Koljosen johdolla talenttiryhmässä. Akseli toimii myös Rasun Sulkapallokoulussa junioreiden apuvalmentajana.

Vuoden 2018 kohokohta: Junioreiden SM-kulta P13-luokan nelinpelissä

Uran paras saavutus: Finnish Youth Open 2018, hopeaa P13-luokassa

Meillä Rasussa on muutenkin upeita tyyppejä. Akseli Nummen isä Petri Nummessa korostuu nuorisotyön vahva osaaminen. Lehtojärvi kuvailee Nummea Rasun isäkarhuksi, joka on saanut junioritoiminnan hengen aivan uudelle tasolle.

-Ehkä se taika on siinä, että junioreita osataan kuunnella, arvelee Lehtojärvi.

Junioritoiminnan kehittäminen on yksi Rasun vuoden 2019 painopistealueita ja siihen on nyt nimetty vastuuhenkilöiksi Jan Krappala, jonka tausta liikunnanopettajana auttaa myös lajikohtaisessa valmennuksessa. Valmennusosaamista löytyy myös Marite Margalta.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Rasu on aikanaan perustettu, koska 80-luvulla yksityishenkilöt eivät voineet varata koulujen liikuntasaleista sulkapallovuoroa käyttöönsä. Susannan vanhemmat ovat olleet mukana perustamassa Raision Sulkapalloilijoita vuonna 1988. Perustajina toimi 3 pariskuntaa, joilla oli valtava innostus pelata yhdessä sulkapalloa; Olavi ja Sirkka Hölttä, Reijo ja Mariitta Lehtojärvi sekä Pentti Korrento ja Maritta Taberman.

-Ensimmäinen peliareena, kun Raision Sulkapalloilijat ry oli perustettu oli aivan liian matala jumppasali Kuloisten koulussa ja silloin meitä ei tainnut olla vielä enempää kuin 6 henkilöä. Raision lukiokin oli hankala, kun joka kerta piti maalarinteipillä merkata rajat ja sitten irroittaa taas teipit. Kesti aika monta vuotta ennenkuin saimme sulkapallokentän rajat Kerttulan liikuntahalliin ja pääsimme sinne kunnon kentille pelaamaan, muistelee Olavi Hölttä.

Tänä päivänä useat liikuntaseurat hyödyntävät koulujen liikuntasaleja iltaisin ja viikonloppuisin. Seuratoiminnassa sulkapallon pelaaminen on vaihtoehto kaupallisessa hallissa pelaamiselle. Seurassa pelaamalla pääsee osaksi yhteisöä ja saa vaihtelua pelikavereihin.Seurassa myös aikuispelaajan on mahdollisuus kehittyä ja oppia lajin tekniikka. Kokeneiden kanssa pelatessa voi huomata miten monipuolinen ja tehokas kuntoilulaji sulkapallo itseasiassa onkaan. Seuraan kuuluminen ei tarkoita sitä, että tarvitsee kilpailla, mutta kilpaileminen edellyttää johonkin seuraan kuulumista. Seuran jäsenenä pääsee myös pelaamaan huomattavasti edullisemmin kuin varaamalla yksittäisiä pelivuoroja eri halleista.

-Perustajajäseniä, kuten myös kaikkia johtokunnassa toimivia sen jälkeen, on kiittäminen siitä, että Raision Sulkapalloilijat on tänä päivänä olemassa, toteaa Lehtojärvi.

Yhteistyössä