Onnistuminen. Rohkeus. Vuorovaikutus. Erilaisuuden kunnioittaminen.

Näistä oli Pajulahden leiriviikonloppu tehty – kovien ja tiiviiden lajitreenien lisäksi.

Paralympiakomitea kutsui neljä suomalaista parasulkapalloilijaa ja valmentaja Pekka Rantasen Pajulahden Liikuntakeskukseen Tokio2020-leirille loppiaisviikonloppuna. Harmillisesti vain Mirka Rautakoski ja Heidi Manninen pääsivät valmentajan kanssa osallistumaan, mutta edellä mainittu kolmikko piti yllä sulkapalloilijoiden mainetta täysin rinnoin ja suurin palkein!

Leiri alkoi perjantaina 4.1.2019 lounaalla jatkuen klo 13 Paralympiakomitean valmennuspäällikön Kimmo Mustosen tervetulotoivotuksella, toistemme esittelyillä ja infopläjäyksellä Tokio2020-prosessiin liittyen. Saimme myös tukevan infopaketin Boreniuksen kahdelta asianajajalta sopimusoikeuteen liittyen: kannattaako mahdolliseen sponsorisopimukseen sisällyttää mainintoja ”kohtuullisessa ajassa” tai ”kohtuullinen korvaus”? (Ei kannata.)

Auditoriossa vietetyn iltapäivän istunnon päätteeksi saimme esimakua paralympiavalinta-prosessista ja polusta, miten Tokio-unelman voi konkreettisesti saavuttaa.

Päivällisen ja huoneisiin majoittumisen jälkeen oli ensimmäisen lajitreenin vuoro. Treenasimme kolmistaan palloilusalissa ja salin toisella puolella treenasivat jousiampujat. Saimme siis treenien lomassa nauttia ihanasti kajahtavista napakympeistä! Kun lajitreenit klo 20 illalla loppui, oli osalla porukasta jo nälkä, joten iltapalalle ja samalla saimme kuulla ja ihailla japanilais-suomalaisen Kaorin asiantuntemusta Japanin kulttuurista. Ja kyllähän me opettelimme muutaman sanan japaniakin! Ganbatte! Osa porukasta jäi vielä harjoittelemaa oman nimensä kirjoittamista japaniksi toisten lähtiessä unten maille.

Lauantaina herättiin reippaasti uuteen aamuun ja aamupalan jälkeen oli jälleen vuoro lajitreenin. Kahden tunnin tiukan setin jälkeen saimme makustella Pajulahden maittavaa ruokatarjontaa – tällä kertaa lounaan muodossa. Klo 12 jatkui auditoriossa Tokio2020-prosessi, jonka jälkeen saimme kuulla Leo-Pekka Tähden inspiroivaa esittelyä aiheena ”Tie menestykseen”. Saimme nähdä kuvia ja kuulla tunnelmia Lepan lapsuudesta aina ensimmäiseen olympiakultamitaliin asti Ateenan kisoissa vuonna 2004 – huikeaa! Bravo Lepa!

Esityksen jälkeen pureuduimme urheilupsykologin kanssa otsikossa mainittuihin aiheisiin: onnistuminen, rohkeus, vuorovaikutus ja erilaisuuden kunnioittaminen. Saimme todella paljon ajateltavaa ja pohdittavaa ja muutaman tunnin pähkäilyn jälkeen kaiken kukkuraksi kotitehtävän: ”Valitse kaksi aihetta, joita työstät omalla urheilu-urallasi ja mieti, miksi juuri ne ja miten niitä työstät.” Hirmuisesti paljon hyvää pohdintaa ja todella ajattelemisen aihetta! Oliko se niin, että 80% huippusuorituksesta h-hetkellä tulee psyykkiseltä puolelta…?

Päivällisen nautittuamme kävimme pikaisesti suoristamassa koipemme sängyn päällä keräten voimia illan lajitreeniin. Tuo treeni oli entistä vauhdikkaampi ja tehokkaampi, joten sen jälkeen maistui iltapala ja rantasauna – unesta puhumattakaan!

Sunnuntai alkoi tuttuun tapaan aikaisella aamuherätyksellä ja -palalla, jonka jälkeen oli vuorossa viikonlopun viimeinen lajitreeni. Hyvät lämmöt alle ja viimeiset kikkailut sulkien kanssa, kunnes oli vuoro lounaan ja kotiinlähdön. Väsyneenä, mutta kiitollisena ja onnellisena suuntasimme kaikki kolme autonnokkamme kohti kotia ja normiarkea. Niin paljon saimme ja niin paljon kiitämme! Sulkapalloliittoa, vammaissulkapalloliittoa ja paralympiakomiteaa. Tästä meidän on erittäin hyvä ja antoisa jatkaa kohti menestystä ja arvokisoja!

Ps. Kotitehtäväksi tuli valita otsikon teemoista kaksi, joita arjessa työstää. Heidi ja Mirka valitsivat yksissä tuumin, vaikkakin henkilökohtaisin tarpein: onnistuminen ja rohkeus. Niiden kautta voittoon! Tokio2020

.

TEKSTI & KUVAT MIRKA RAUTAKOSKI

 

 

Yhteistyössä