Sulkapalloliiton uusi Antidopingohjelma on julkaistu

Sulkapalloliiton antidopingohjelman arvot perustuvat Sulkapalloliiton Respect-kulttuuriin, joka pitää sisällään kanssapelaajien ja muiden toiminnassa mukanaolevien yksilöinä arvostamisen. Reilun pelin periaatteita noudatamme puhtaan urheilun, tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja suvaitsevaisuuden edistäjinä. Myös loppuun asti yrittäminen kuuluu sulkapalloperheen arvoihin.

Antidopingohjelman kanssa on samanaikaisesti julkaistu kilpailumanipulaatiota koskeva liite.

Sulkapalloliiton toiminta korostaa eettisesti ja moraalisesti kestäviä elämänarvoja. Koulutusta dopingin käytön terveydellisistä haitoista toteutetaan liiton valmentajakoulutuksissa sekä aikuisten ja nuorten maajoukkueleireillä. Viestinnän kampanjat käsittelevät teemaa vuosittain. Antidopingtyö on avointa sekä ajantasaista ja sillä vahvistetaan tietoisuutta siitä, että suomalaisessa sulkapallossa ei ole sijaa dopingille eikä vilpille.

Haluamme panostaa erityisesti liittoryhmäpelaajien ja muiden kilpailevien junioreiden tietotasoon sekä tunteeseen siitä, ettei mahdollisesti eteen tulevia asioita tarvitse kohdata yksin. Pyrimme siihen, että pelaajilla on mahdollisimman matala kynnys epäselvien asioiden kysymiseen valmentajilta tai liitosta. Omalla toiminnallaan Sulkapalloliitto haluaa varmistaa, ettei minkäänlainen doping saa lajissa jalansijaa. Liitto haluaa vaalia puhdasta urheilua ja taata kaikille jäsenilleen mahdollisuuden reiluun urheiluun.

Koulutuksella ja viestinnällä sekä säännöstöillä ja sopimuksilla, joissa on antidopingpykälät, sitoutetaan seurat, pelaajat ja valmentajat antidopingohjelmaan. Näin vältytään myös tahattomilta virheiltä. Koulutuksen osalta liitto on asettanut toiminnalle selkeät mittarit.

Tavoitteemme on, että Sulkapalloliitto on vuoden 2019 aikana eniten Puhtaasti paras -verkkokoulutusmoduleita suorittanut lajiliitto Suomessa. Tilanne vuoden 2018 lopussa on 4.sija. Tätä tavoitetta ja Sulkapalloliiton antidopingohjelman arvopohjaa tukemaan on verkkokoulutuksen suorittaminen lisätty ehdoksi liittoryhmävalmentajien, valmennuskeskuksen valmentajien ja valmennuskeskuksessa harjoittelevien pelaajien sekä liittoryhmäpelaajien sopimuksiin.

Kertomalla dopingin käytön haitoista terveydelle, ohjataan lajin parissa toimivat terveiden elämäntapojen piiriin.

Liitto tekee avoimesti yhteistyötä kaikkien antidopingtyötä tekevien tahojen (mm. SUEK, Maailman Antidopingtoimisto WADA, Kansainvälinen Olympiakomitea IOC, Kansainvälinen Paralympiakomitea IPC, Suomen Olympiakomitea, Suomen Paralympiakomitea, Badminton World Federation BWF ja Badminton Europe Confederation BEC) kanssa.

Antidopingohjelma on liittohallituksen hyväksymä. Antidopingtyö kulkee läpileikkauksena kaikessa liiton toiminnassa ja se on osa liiton toiminta- ja taloussuunnitelmaa.

Uusi antidopingohjelmamme on hyväksytty liittohallituksen kokouksessa 12.12.2018.

Suomen Urheilun Eettinen keskus SUEK arvioi 81 urheilujärjestön antidopingohjelmaa ja toteutusta, me saimme huipputason tunnustuksen antidopingtyöstämme. SUEKin arvion mukaan Suomen 81 urheilujärjestöstä 23 tekee huipputason antidopingtoimintaa. Me olemme yksi näistä.

-Sulkapalloliitto päätti vuonna 2018 panostaa antidopingviestintään merkittävästi aikaisempaa enemmän. Viestintäpäällikkömme Annika Grahnin innostava kampanja levisi hienosti sulkapalloilijoiden keskuudessa. Jatkossakin haluamme sääntömääräisten toimien lisäksi kannustaa kaikkia pelaajia ja taustajoukkoja tutustumaan antidopingtoimintaan, sillä se ei ole pakkopullaa vaan kuuluu hyvä tietää -osastoon harrastajillekin, toiminnanjohtaja Mika Heinonen kommentoi.

Lue lisää SUEKin arvioista

Tutustu uuteen ohjelmaan

Yhteistyössä