SM-ennakko katsojille: kaksinpelit

Aikamoiset SM-kisat on tulossa! 

Uusia ja vanhoja sankareita on paljon mukana, ja monessa pelimuodossa on todella tasaista. Nostan tässä kirjoituksessa esille parhaita seurattavia asioita viikonlopun aikana. Tätä kirjoitettaessa tarkka aikataulu ei ole vielä selvillä, mutta sen voi tarkistaa tästä: http://badmintonfinland.tournamentsoftware.com/sport/matches.aspx?id=C99387EE-7AB2-4449-B03A-42DD7FE21E31

Naisten kaksinpeli

Lähtökohdat: Airi Mikkeläon kisan ykkössijoitettuna selvä ennakkosuosikki. Kova kirittäjä on kuitenkin kakkossijoitettu Getter Saar, joka osallistuu SM-kisoihin ensimmäistä kertaa. Getter on virolainen, mutta asunut Suomessa jo kymmenkunta vuotta ja siksi oikeutettu kilpailemaan Suomen mestaruuksista.

Airi joutuu tekemään kovasti töitä heti alkukierroksilta: 1. kierroksella vastaan tulee karsinnan 1-lohkosta joko Jenny Nyström tai Jessica Jäntti, 2. kierroksella todennäköisesti Maija Krzywacki ja välierissä luultavasti Hanna Karkaus tai Tuuli Härkönen. Airi on kaikkia vastaan ilman muuta suosikki, mutta jos peli ei tahdo sujua, kaikilla on kapasiteettia haastaa kunnolla.

SM-kisa on raaka paikka ennakkosuosikeille, joilla on, Ville Långin sanoin, ”vain hävittävää.” Jos olet olevinasi kukkulan kuningas tai kuningatar, niin kotimaiset vastustajat pitäisi hoitaa helposti, vai kuinka? Miten pelaajat pystyvät käsittelemään nämä lähtökohdat? Entä sitten, jos peli lähteekin väärille urille ja päälle iskee turhautuminen ja häviämisen pelko…

Getterin puolisko kaaviota näyttää etukäteen helpommalta ainakin välierään saakka, jossa vastaan tullee Nella Siilasmaa. Edellisessä keskinäisessä ottelussa Paraisten eliittissä lokakuussa Nella oli parempi (13-21, 21-19, 21-19), joten tästä on odotettavassa tiukka vääntö.

Veikkaus: Airi voittaja, Getter kakkonen.

Miesten kaksinpeli

Sijoitetut: 1 – Eetu Heino, 2- Kalle Koljonen, 3/4 Iikka Heino ja Henri Aarnio.
Mustat hevoset (vanhat mestarit): Ville Lång (Q1), Anton Kaisti (Q5), Kasper Lehikoinen

Lähtökohdat: Eetu Heino metsästää ensimmäistä kaksinpelin kultaansa. Arpa näyttää suosineen miestenkin puolella kakkossijoitettua, mutta jos mestariksi haluaa, niin kaikkihan sitä pitää voittaa!

Eetulle on heti ensimmäiseen peliin tarjolla karsinnasta Anton Kaisti, joka on kaksinpelin mestari vuodelta 2015. Anton tunnetaan nykyään enemmän nelinpelaajana, mutta pystyy varmasti laittamaan Eetun tiukoille. Toinen kierros olisi helpompi, mutta lauantaiaamun puolivälierään on tarjolla Valtteri Nieminen, joka pelaa aina omalla hyvällä tasollaan. Eetu selvittänee tämänkin esteen, mutta töitä on tehtävä paljon.

Seuraavassa kahdeksasosassa perjantai-illan huipennukseksi on tarjolla peli Iikka Heino vastaan Ville Lång. Villen pitää toki raivata tieltään ensin karsinta ja sitten 1. kierroksella Eero Lauri, mutta uskoisin näin käyvän. 2. kierroksen peli olisi Villelle jo perjantain viides (kolme nelinpelin karsintapeliä, yksi kaksinpelin karsintapeli ja kaksinpelin 1. kierros), joten kysymys kuuluu: vieläkö riittää koneessa vääntöä? Somen perusteella lenkkiä on kuitenkin juostu monta kertaa syksyn aikana, joten eiköhän Ville jaksa ihan riittävän hyvin. Mutta pystyykö Iikka pitämään tarpeeksi vauhtia ja tiputtamaan Villen kyydistään? Jännä peli, joka antaa suuntaa lauantaille. Veikkaan, että Ville tulee ja yllättää. Keho on saanut toipua ammattilaisrääkistä ja kuvien perusteella mies on hyvässä kunnossa.

Puolivälierään Iikka tai Ville saa vastaansa Joonas Korhosen tai Kasper Lehikoisen. Kasper on pelannut vain muutamia kisoja, mutta tulosten perusteella peli kulkee hyvin. Joonas puolestaan on paremmassa kunnossa kuin koskaan, mutta riittääkö se Kasperia vastaan? Sydän toivoo Joonakselle onnistumista, mutta vaaka kallistuu enemmän Kasperin suuntaan.

Seuraava puolivälierä on todennäköisimmin Arto Lahtinen vastaan Henri Aarnio. Näistä kaavion osista voisi nostaa esiin Tapion Sulan nuoret Tony Lindelöfin ja Joakim Oldorffin. Molemmat ovat menestyneet hyvin kansainvälisestikin juniorisarjoissa, ja nyt pääsevät haastamaan konkareita Vantaan Energia Areenalla. Tony aloittaa Harri Heliniä vastaan ja Joakim Pauli Saarista vastaan. Kumpikin peli on hyvä mittari pojille, kokeneet Harri ja Pauli pelaavat ihan varmasti omalla tasollaan, eivätkä anna mitään ilmaiseksi.

Viimeiseksi puolivälieräksi näyttäisi muodostuvan Justus Kilp ivastaan Kalle Koljonen. Peleistä voisi poimia esiin ”Oulun mestaruuskisan” Justus vastaan Toni Kemppinen 1. kierroksella. Toni on pitkän linjan urheilija, jolla on taskussaan mm. racketlonin suomenmestaruus. Herrat ovat varmasti pelanneet paljon yhdessä niinä vuosina, jolloin molemmat ovat asuneet Oulussa. Justus on toki suosikki, mutta kun Toni pistää shown ja juttelun käyntiin, niin kaikkihan on mahdollista. Toinen mielenkiintoinen peli on Teemu Taivainen vastaan karsinnan 2-lohkon voittaja, joka lienee Pekka Ryhänen. Tässä pelissä on luvassa pitkiä palloja koko rahalla!

Kristallipalloni siis kertoo puolivälieriksi (la-aamu):

Eetu Heino – Valtteri Nieminen: Eetu vie, Valtteri haastaa. Hyvä peli, mutta Valtteri ei voi paremmalleen mitään.

Ville Lång – Kasper Lehikoinen: mestareiden kohtaaminen. Jos Ville on pelannut itsensä tänne saakka, silloin peli kulkee ja matka jatkuu.

Arto Lahtinen – Henri Aarnio: Arto on kova hyökkäyskone, mutta sehän sopii Henrille. Mitä kovempaa pallo tulee verkon yli, sitä leveämmin Henri hymyilee ja sijoittaa pallon tyhjään paikkaan.

Justus Kilpi – Kalle Koljonen: Kalle on aina ollut armoton kisapelaaja, joka ei pelaa yhtään palloa löysästi. Tässä pelissä tasoero on vielä kova, ja kun Kalle painaa täydellä höyryllä, peli on ohi nopeasti.

Välierissä kohtaavat saman aikakauden pelaajat:

Eetu Heino – Ville Lång: Herrat ovat pelanneet aika monta SM-finaalia vastakkain, joissa voitot vei aina Ville. Nyt asetelma on kuitenkin toinen, kun Eetu on edelleen uransa huipulla ja Ville puolestaan ”eläkkeellä”. Osansa on varmasti myös sillä, että tässä vaiheessa Ville on pelannut jo 7-8 peliä kahteen päivään, ja se voi alkaa tuntua pahasti. Eetu selättää Ville-mörkönsä ja menee finaaliin.

Henri Aarnio – Kalle Koljonen: Nämä herrat ovat harjoitelleet yhdessä ja pelanneet toisiaan vastaan monta kertaa viikossa noin kymmenvuotiaasta saakka. Kalle on ollut yleensä niskan päällä, mutta Henri ei varmasti ole antautumassa helpolla. Veikkaan kuitenkin Kallea.

Finaali: Eetu Heino – Kalle Koljonen

Kisan kärkisijoitetut ja suomen tämän hetken kärkikaksikko. Eetu on hieman edellä maailman rankingissa (Eetu 86, Kalle 88). Kalle on voittanut enemmän keskinäisiä pelejä, mm. SM-finaalin 2016, mutta Eetukin on pystynyt muutamia pelejä viemään. Tiukkaa tulee olemaan. Saako Eetu vihdoin ensimmäisen voittonsa kaksinpelissä, vai ottaako Kalle kolmannen? Veikkaan, että kulta menee… Kallelle. Perustan arvauksen siihen, että jos Kalle pelaa hyvin, hänen potentiaalinsa on korkeammalla. Eetulta vaadittaisiin voittoon omaa huipputasoa ja Kallelta vähän nihkeämpää päivää – ei mitään varsinaista epäonnistumista, mutta sellaista vähän alakanttiin viittaavaa. Tämä on täysin mahdollista, mutta yleensä tiukoissa paikoissa Kalle on parhaimmillaan, siksi arvaan näin.

Yhteenveto

Katso ainakin nämä kaksinpelit perjantaina (lauantaina kaikki ovat jänniä ?):

MK 1. kierros (pe-iltapäivä):

 • Eetu Heino – Q5 (Anton Kaisti)
 • Q1 (Ville Lång) – Eero Lauri
 • Tony Lindelöf – Harri Helin
 • Pauli Saarinen – Joakim Oldorff
 • Toni Kemppinen – Justus Kilpi
 • Q2 (Pekka Ryhänen) – Teemu Taivainen

NK 1. kierros (pe-iltapäivä):

 • Airi Mikkelä – Q1 (Jenny Nystöm/Jenny Jäntti)
 • Tuuli Härkönen – Heini Ihalainen
 • Kaisa Aaltonen – Johanna Luostarinen
 • Noora Nokkala – Tuuli Vasikkaniemi

MK 2. kierros (pe-ilta):

 • Iikka Heino – Ville Lång
 • Joonas Korhonen – Kasper Lehikoinen
Yhteistyössä