Jyri Aalto – Urheiluhullu sulkapallokuningas

Kun Jyri Aalto, 49, nimettiin vuonna 2018 Sulkapallon Hall of Fame -kunniagalleriaan taustalla soi Eppu Normaalin Urheiluhullu-kappale. Sulkapallokentillä vuoden 1990 SM-kisoista saakka kiertäneeseen aikalaiskertomukseen on nyt saatu vahvistus Martti Syrjältä.

Jyri Aallon sulkapalloura alkoi 10-vuotiaana vuonna 1979. Hän on kolminkertainen miesten kaksinpelin Suomen mestari ja kaksinkertainen sekanelinpelin mestari. Lisäksi hän on kerran voittanut miesten nelinpelin mestaruuden. Kansainvälisillä kentillä Jyri Aalto nousi vuonna 1994 kahdeksan parhaan joukkoon EM-kisoissa Hollannissa. Samana vuonna hän kuului Suomen Thomas Cup –joukkueeseen, joka pääsi lopputurnaukseen Jakartaan. Olympialaisissa hän edusti Suomea vuoden 2000 kisoissa Sydneyssä.

Palataan kuitenkin nyt vuoteen 1990. Aalto pelasi 20-vuotiaana Sulkapallon SM-kisoissa Ruskeasuolla. Viikonlopun aikana katsomosta oli bongattu todellisia supertähtiä.

-Jari Eriksson, Lasse Lindelöf ja minä huomasimme, että Martti Syrjä ja Juha Torvinen olivat katsomossa ja juttelimme heidän kanssaan useaan otteeseen sulkapallosta ja heidän omista kuvioistaan. Minulle pelkästään se, että he olivat paikalla oli iso juttu, sillä olin 13-vuotiaasta saakka kuunnellut hyvin paljon heidän musiikkiaan. Teini-ikäisenä Eppu Normaali oli minulle lähes elämää suurempi bändi, hän aloittaa.

Teini-ikäinen Jyri tykästyi erityisesti Tie vie -levyn Vahantajoki -kappaleeseen ja bändin supersuosioon siivittäneen Kahdeksas ihme -albumin Kitara, taivas ja tähdet -biisiin.

-Ostin kaikki heidän levynsä aina saman tien, kun ne olivat ilmestyneet. Jokaiselta albumilta löysin jonkun ison helmen, joka ei kuitenkaan välttämättä aina ollut se suosituin sinkkubiisi. Tutustuin aina kappaleiden sanoituksiin tarkkaan. Eppu Normaali oli minulle tärkein suomalainen bändi, kuuntelin musiikkia muutenkin todella paljon. Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää, että olin todella innostunut ja kiinnostunut siitä, että he olivat katsomossa.

Supertähdet kisakatsomossa

Martti Syrjän ja Juha Torvisen visiitti SM-kisojen katsomoon johtui Aallon oletuksen mukaan siitä, että Juha Torvinen oli innostunut sulkapallosta ja oli alkanut treenaamaan lajia aktiivisesti. Hän halusi nähdä suomalaista huippupeliä.

-Uskoisin, että tämä oli taustana siinä. Torvinen oli ollut katsomossa edellisenä tai sitä edellisenä vuonna yhtyeen silloisen basistin Mikko Nevalaisen kanssa. Mutta vuonna 1990 pääjehu, sanoittaja ja laulaja Martti Syrjä oli sitten hänen mukanaan.

Kisat etenivät finaalipäivään, jossa Jyri Aalto kärsi tappion Pontus Jänttiä vastaan miesten kaksinpelin loppuottelussa.

-Se oli tosiaan yksi niistä mun hävityistä finaaleista. Hävisin miesten singelin SM-finaali viisi kertaa ennen kuin voitin kolme kertaa peräkkäin vuosina 1999-2001. Vuoden 1988 finaalissa voitin Pontusta vastaan toisen erän nollille ja hävisin silti pelin. Se oli aika spesiaali juttu. Robert Liljequistille hävisin kolme kertaa. Yhden kerran niin, että mulla oli monta matsipalloa. Se oli kyllä raastava tappio, hän nauraa.

Tänä kyseisenä vuonna helmikuussa 1990 20-vuotias Aalto kärsi tappion finaalissa toista kertaa.

-Pontus voitti taas ja hävisin tällä kertaa vähän selvemmin. Finaalin jälkeen Juha ja Martti menivät Ruskeasuolla miesten pukuhuoneeseen ja muistan, että Lasse tai Jari tuli minua kentänlaidalta hakemaan sanoen, että tule tonne pukkariin. Valmentajani Heikki Holvikari, joka oli tuolloin myös managerini ei ollut kovin ilahtunut, kun lähdin siitä sitten pukuhuoneeseen. Siihen aikaan SM-kisoissa oli paljon lehtimiehiä Hesarista lähtien ja hän tietysti toivoi, että olisin jäänyt siihen.

Pukuhuoneessa Juha Torvinen ja Martti Syrjä kirjoittivat omistuskirjoituksia levyjen kansiin, joista yhteen Martti Syrjä raapusti ”Sulkapallokuninkaalle”.

-Hän ojensi sen ja sanoi, että sä tuut ymmärtämään tämän myöhemmin, että mitä tämä tarkoittaa. Olin tietysti vähän ihmeissäni ja kiittelin.

Pukuhuoneessa velikullat kippistelivät muun muassa Jyri Aallon vahvoille jaloille ja Syrjä ojensikin Aallolle puolikkaan Kossupullon, jonka kylkeen hän oli oman nimikirjoituksensa lisäksi kirjoittanut tekstin: ”SM 90 kakkoselle puolikas pullo. Kun voitat niin saat kokonaisen”.

-Pullo on minulla edelleen hyvässä tallessa. Se oli niin iso hetki silloin, Aalto toteaa.


Jyri Aalto ja kulttimaineen saavuttanut kossupullo. Kuva: Jere Kokko

Sulkapallokentillä kiertänyt aikalaiskertomus sai vahvistuksen

Keväällä 1990 Suomen Valtakunnan Urheiluliittto SVUL julkaisi Sporttihitit-promootiolevyn, jossa oli Martti Syrjän kirjoittama ja Mikko Syrjän säveltämä ja sovittama kappale Urheiluhullu. Siinä lauletaan muun muassa:

Ennen uskoin älyn voittoon
Oli tapanani lueskella filosofiaa aamunkoittoon
Kunnes paikalle tuli kas, sulkapallokuningas
Sano minulle huhuu, se on liha joka puhuu
Ja se meidät yhdistää
 

-Se oli tilaustyö urheilulevylle, mutta se, että milloin kappale oli itse asiassa tehty ei ole minulle selvinnyt. Oletan kuitenkin, että se koko biisi oli jo purkitettu silloin, kun he olivat siellä SM-kisoissa helmikuussa. Sitä voi tietysti loputtomasti spekuloida, mutta oletan, että taustalla on myös ollut Juha Torvisen innokkuus sulkapalloon.

Sillä viikolla, kun Urheiluhullu ilmestyi Mika Eriksson tuli käymään Jyrin luona Malminkartanossa.

-Menimme yläkertaan minun huoneeseeni ja hän laittoi kappaleen lp-levyltä soimaan silmiään pyöritellen. Hän totesi, että onhan tää nyt aivan uskomatonta ja kyllähän se minustakin tietysti tuntui ihan ihmeelliseltä. Kyllä se todella mukava juttu oli, Aalto muistelee.

-Mikan kanssa pelattiin lapsuudessa paljon. Voitimme itse asiassa alle 18-vuotiaiden Suomenmestaruuden yhdessä. Jatkoimme menestyksekästä yhteispeliä heti 30 vuotta myöhemmin ja voitimme seniori SM:t yli 40-vuotiaiden sarjassa tänä vuonna.

Urheiluhullu on Eppu Normaalin yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä kappaleista. Sulkapalloliiton tutkivan journalismin osasto otti yhteyttä Akun Tehtaaseen tarkastaakseen 90-luvulta saakka sulkapallokentillä aikalaiskertomuksena kiertäneen tarinan siitä, että Urheiluhullu-kappaleen sulkapallokuningas on tosielämässä Jyri Aalto.

-Martti vahvisti, että aikalaiskertomus pitää paikkaansa, Outi Korpela Akun Tehtaasta vahvisti.

Tosielämän urheiluhullu

Aktiiviuransa jälkeen, viimeisen 15 vuoden aikana Aalto on voittanut 33 kertaa kultaa senioreiden SM-kisoissa. Hän toimii sulkapallon maajoukkueen lääkärinä sekä liittoryhmävalmentajana. Muutenkin Aalto yrittää elää aktiivista ja liikunnallista arkea.

-Oikeastaan en ole koskaan varsinaisesti lopettanut pelaamista. Olen pelannut kisoja ihan säännöllisesti siitä lähtien, kun lopetin aktiiviurani, joka tapahtui, kun valmistuin ja aloin tehdä lääkärin töitä. Nykyään kisaan enää harvakseltaan eli käytännössä pelaan koukkupolvien SM-kisat ja sitten joitain yksittäisiä kisoja. Kolme kertaa olen pelannut senioreiden arvokisoja, Aalto kertoo.

-Urheilen sillä tavoin, että yritän tehdä mahdollisimman usein jotakin. Pyöräilen työmatkan aina, kun se on mahdollista. Siinä tulee tunnin verran reipasta pyöräilyä. Kovaa treeniä teen nykyään enää harvoin. Kovin treeni on ehkä sulkiksen kaksinpelin pelaaminen, joka viisikymppisenä pikkasen haastavaa. Aina on joku paikka sen verran kipeä, että ei meinaa oikein onnistua, hän nauraa.

Aallon perhe lomailee useamman kerran vuodessa paikoissa, joissa on optimaaliset treeniolosuhteet.

-Käytän loma-ajan hyväkseni sillä tavoin, että treenaan enemmän ja kovempaa. Voimaharjoittelua teen säännöllisesti, mutta tekisin mielelläni enemmän, jos olisi aikaa, hän kertoo.


Se on liha, joka puhuu. Kuva: Jyri Aallon loma-albumi

Kuuntele Eppu Normaalin Urheiluhullu-kappale

Yhteistyössä