Johan Croukamp – sulkapallo on haastanut äärirajoille

70-vuotias eteläafrikkalainen on voittanut muun muassa 145 kansallista titteliä kotimaassaan. Nyt hän osallistuu senioreiden MM-kisoihin parinaan Carl-Johan Nybergh.

Tapasimme Johanin Espoon Foreverillä, jossa hän oli valmistautumassa MM-kisoihin yhdessä Callen kanssa.

-Herään joka aamu iso hymy huulillani. Olen niin onnellinen siitä, että olen elossa, että olen terve ja voin urheilla edelleen. Aloitin juuri tenniksen pelaamisen uudelleen. Pelaan sitä tai golfia pari kertaa viikossa ja sulkapalloa kaksi tai kolme kertaa viikossa. En enää oikeastaan tee fysiikkatreenejä. Nuorempana, silloin kun oli Etelä-Afrikan ykköspelaaja tein paljon fysiikkaa ja lenkkejä, mutta ne ajat ovat takana.

 

Johan Croukamp tarttui sulkapallomailaan ensimmäistä kertaa 56 vuotta sitten, vuonna 1963. Hän on Etelä-Afrikan hallitseva mestari 50, 55, 60, 65, 70 -ikäluokissa. Hän on voittanut senioreiden MM-kisoissa kultaa miesten kaksinpelissä 2013 Turkissa, 2015 Ruotsissa ja Intiassa vuonna 2017, jolloin hän oli myös miesten nelinpelin finaalissa parinaan Carl-Johan Nybergh. Tarina kertoo, että Croukamp ei ole senioreiden MM-kisoissa koskaan hävinnyt erääkään, mutta onko tämä vain urbaani legenda?

-Se pitää kaksinpelissä paikkansa, hän nyökyttelee hymyillen.

Mistä tällainen menestys voi johtua?

-Olen todella onnellinen siitä, että pystyn osallistumaan kisoihin. Olin liikunnanopettaja yli 40 vuoden ajan. Fyysinen kuntoni on aina ollut hyvä, se on auttanut paljon. Sulkapallo on pelinä muuttunut jonkin verran. Aiemmin laskimme viiteentoista ja syöttösääntö oli erilainen. Pelasin usein yli tunnin pelejä. Minulle oli hyötyä siitä, että peli venyi, sillä olin fyysisesti hyvässä kunnossa. Tämä uudempi systeemi tekee sen, että pelit ovat lyhyitä ja niissä tapahtuu usein sellainen lumipalloefekti. Alun pitää olla vahva ja on hyvin vähän tilaa tehdä virheitä. Olen joutunut muuttamaan peliäni sen jälkeen, kun säännöt muuttuivat. Taktiikkani on sellainen, että yritän saada pallon aina palautettua. Jos teen helpon virheen, toisen ei tarvitse edes pelata! Kentällä en mieti muuta, kuin hakemista ja palauttamista ja minulle se toimii. Olen kuitenkin edelleen hyvässä kunnossa, joten minulle on yleensä hyvä juttu, jos peli menee kolmanteen erään, hän kertoo.

Johan ja Calle ovat pelanneet jo jonkin aikaa yhdessä miesten tuplaa.

-Kun pelasimme ensimmäistä kertaa, hävisimme ensimmäisellä kierroksella. Viimeksi All England -kisassa pelasimme todella hyvin parina. Calle tuli käymään luonani Etelä-Afrikassa helmikuussa ja hän pelasi loistavasti. Hän oli vähän vielä kehittänyt pelityyliään. Hän haki lähes kaikki pallot ja palautti niitä hyvällä temmolla. Calle on todella pitkä, joten hänen ylitseen on vaikea lyödä. Pituus on ehdottomasti hyvä asia sulkapallossa. Calle on todellinen herrasmies ja hyvä pelaaja, olen iloinen, että olen tutustunut häneen.

Kun Johanilta kysyy, mikä on ollut hänen suurin sulkapalloon liittyvä saavutuksensa hän hiljenee hetkeksi.

-Olen menestynyt todella hyvin, mutta iso rooli on ollut sillä, että olen ylipäätään voinut osallistua. Nyt pelaan MM-kisoissa ensi kertaa 70-ikäluokassa ja edelleen rakastan tätä peliä! Työaikana liikunnanopettajana treenasin ja valmensin monenlaisia lajeja. Olin hyvä pesäpallossa, jalkapallossa, tenniksessä ja uinnissa. Pelasin jopa rugbya, mutta olin niin pienikokoinen, että pelkäsin koko ajan henkeni puolesta, joten oli pakko liikkua nopeasti. Mikään laji ei kuitenkaan ole haastanut minua fyysisesti tai taktisesti niin äärirajoille, kuin sulkapallo ja siksi rakastan sitä.

Rautaisen kunnon takana on varmasti paitsi liikunta, myös terveelliset elämäntavat. Oletuksen kuullessaan Johan purskahtaa nauruun.

-Haluatko kuulla, mitä syön joka ikinen aamu, kun olen kotona? Kaksi palaa weetabixia, johon laitan viisi teelusikallista sokeria, kondensoitua maitoa ja kuumaa vettä. Iltaisin syön suklaata. Rakastan makeaa ja tämä on totuus, en viitsi peitellä sitä, hän nauraa.

Eläköidyttyään Johan on onnellinen siitä, että hän voi edelleen jatkaa liikunnallista elämänrytmiään.

-Töissä ollessani, en voinut koskaan olla poissa koululta esimerkiksi flunssan takia, koska sitten en olisi voinut mennä illalla pelaamaan. Rakastan kilpailla toisia vastaan. Koen, että minua on todella siunattu terveydellä. Olen ollut koko elämäni hyvässä kunnossa. Nyt vanhemmiten on vähän kremppaa, muttei mitään, mikä estäisi liikkumista. Olen niin onnellinen siitä, että olen elossa, hän päättää ja suuntaa takaisin kentälle hymy huulillaan.

Tämän Nupin mennessä painoon Croucamp ja Nybergh ovat voittaneet avausottelunsa. Seuraa tuloksia täältä! 

Yhteistyössä