Maailman ensimmäiset AirBadminton-kisat

eli Beach Sulkiksen SM-kisat pelattiin Kuopiossa 1.-3.8.2019

Beachvolleytä aikaisemmin kilpaa pelannut Savon Sulan Ulla Santti kehitteli idean rannalla pelattavasta sulkapallosta, josta innostuneena Suomen Sulkapalloliitto myönsi kilpailulle SM-arvon. Myöhemmin selvisi, että BWF oli kehittänyt vuosia ulkona pelattavaa sulkapallopeliä ja erityisesti palloa, joka ei olisi niin herkkä tuulelle.


NAISTEN KAKSIPELIN FINAALI JENNY NYSTRÖM JA JOHANNA KELAVUORI

-AirBadminton mahdollistaa pelaamisen myös niissä maailmankolkissa, joissa ei ole hienoja sisähalleja, kuten Afrikan maissa, toteaa Rodrigo Pacheco BWF:n kehitysjohtaja. Lajilla on myös suuri markkinoinnillinen potentiaali erilaisten kumppanuuksien kautta, sillä AirBadmintonia voidaan pelata hiekalla, nurmella tai kovalla alustalla.


MIESTEN KAKSINPELIN FINAALI, TUOMARINA MAIJA KOIVULA, KENTÄLLÄ JUUSO KUOPPALA JA EERO LAURI

Vaikka Beach Suliksen SM 2019 –tapahtumassa kisattiin suomenmestaruuksista, oli kyseessä silti pilottiturnaus ja kaikkia pelaajia tiedotettiin alusta saakka, että peliä ja pelivälinettä kehitetään koko ajan paremmaksi.

-Palloja on kyselty minulta kovasti ja tiedotamme sulkapalloväkeä heti, kun niitä on jostakin ostettavissa, kertoo Savon Sulka Ry:n Ulla Santti.

Kaikki turnauksessa pelattavat pallot kerättiin talteen, myös rikkinäiset, jotta BWF voi analysoida ne jälkikäteen. Turnauksen pohjalta analysoidaan pallon ohella myös verkon korkeutta, rajoja, sääntöjä ja taktiikoita eri pelimuodoissa. Suurimmat erot normaalisulkikseen verrattuna ovat, että AirBadmintonissa etukenttä on deadzone-aluetta, jossa palloa ei saa lyödä tai odottaa vastustajan lyöntiä. Tämä johtuu siitä, että pallon lento-ominaisuudet eivät toimi etukentän pelissä vaan pidemmälle pelatuissa laakapalloissa. Toinen ero normaalisulkikseen on syöttö, joka tapahtuu kentän takaosassa ja syöttää saa myös yläkautta, kunhan pallo lähtee mailasta ylöspäin.


JUUSO KUOPPALA

 

Turnauksen alustana ja yhtenä tärkeänä kumppanina toimi Suomen suurin urheilun ja viihteen ilmaistapahtuma Sunsets Kuopio, jolla on myös Amanda Harkimon somepostauksen mukaan Suomen hienoimmat vippitilat. Muita esiintyjiä tapahtumassa olivat Stig, Stereo ja Pete Parkkonen, sekä muita lajeja olivat: beachvolley, PullukkaRun, Kuopio Veneilee, Katukoris ja –sähly, Liaanihypyn SM, tennis, Kuopion Vahvin ja SUP Polo, sekä kulttuuritapahtuma Wines & Blankets. Sunsets Kuopio on rakentunut vahvasti rantalentopallon ympärille ja nyt pääkentällä nähtiin myös rantasulkapallon kaksinpelien finaaliottelut, sekä uusi pelimuoto: tripla eli 3 vastaan 3 –peli. Triplan erikoisuus on se, että sama pelaaja ei saa lyödä palloa kahta kertaa peräkkäin ja se tuo peliin uudenlaisen taktisen elementin. Paljon parjattu tuuli toimi myös joillekin pelaajille taktisena elementtinä eli he oppivat hyödyntämään tuuliolosuhteita pelissään.


SAVON SULAN PUUHANAISET ULLA SANTTI JA EMILIA SAVOLAINEN.

Sulkapalloväki otti uuden lajin avosyliin vastaan ja kannustavia somepostauksia oli nähtävillä koko viikonlopun ajan. Laji herätti myös kiinnostusta maailmalla ja BWF:n tekemiä postauksia tapahtumasta jaettiin suurella volyymilla, joten myös muu maailma odottaa lajille läpimurtoa.

-Meillä oli aivan mahtava talkooporukka ja suuri kiitos tuomareille, järjestysmiehille, Sulkapalloliitolle, BWF:lle ja Sunsets Kuopiolle, joita ilman tämä turnaus ei olisi onnistunut, kiittää Ulla Santti.


JYRI AALTO

Beach Suliksen SM 2019 mitalistit ovat:

Naisten kaksinpeli:

Johanna Kelavuori
Jenny Nyström

Miesten kaksinpeli:

Eero Lauri
Juuso Kuoppala

Tripla:

Johanna Kelavuori, Jaakko Mäenpää, Antti Nieminen
Juuso Kuoppala, Jyrki Oksa, Noora Nokkala

Miesten nelinpeli:

Eero Lauri, Jaakko Mäenpää
Juuso Kuoppala, Jyrki Oksa

Naisten nelinpeli:

Johanna Kelavuori, Noora Nokkala
Veera Hautala, Heidi Säkkinen

Sekanelinpeli:

Jenny Nyström, Julius Von Pfaler
Johanna Kelavuori, Eero Lauri


SULKAPALLOLIITON HALLITUKSEN VARAPUHEENJOHTAJA PIRKKO PAAVOLA-HÄGGBLOM JAKOI PALKINTOJA.

KUVAT SANJEEB SAHA, WILLE MARKKANEN, MIKA HEINONEN JA BWF

Lue myös BWF:n juttu kisasta täältä! 

Lisää Sanjeeb Sahan kuvia täältä!

Yhteistyössä