Mun Sulka – Tommi Saksa


Sulkapalloliiton koulutus- ja nuorisopäällikkö Tommi Saksa on paitsi Minisulkisguru, myös valioluokan sulkapalloilija.

-Olen kotoisin Hämeenlinnasta, siellä vietin lapsuuteni ja nuoruuteni. Innostuin sulkapallosta vanhempieni kautta. Muistaakseni olin 7-vuotias, kun sain ensikosketuksen lajiin. Meillä oli perhevuoro kerran viikossa, jolla laji tuli pikkuhiljaa tutummaksi. Harrastin lapsena monipuolisesti liikuntaa. Seuraan kuuluin hetkeen aikaa myös jalkapallossa ja yleisurheilussa. Lisäksi hiihdin talvisin hyvin paljon, tämäkin vanhempien innoittamana.

-Aloin pelata sulkapalloa tavoitteellisesti 14-15-vuotiaana. Asetin muistaakseni tavoitteeksi ensin nousta A-luokkaan ja myöhemmin valioluokkaan. Kun saavutin valioluokan, asetin tavoitteen olla 10 parhaan joukossa. Olen ehkä unelmoinut paljon suuremmasta, mutta tajusin jo varhaisessa vaiheessa, että rahkeeni eivät riitä kansainväliselle tasolle.

Millaisia urheilijoita ihailit lapsena ja oliko sinulla omaa idolia?

-Pikajuoksija Michael Johnson, koripalloilija Michael Jordan ja hiihtäjä Mika Myllylä. Ensimmäinen oli vain käsittämättömän kova juoksemaan ja muistetaan takakenoisesta juoksutyylistä, muistan, kun isän kanssa herättiin katsomaan 200m olympiafinaali Atlantan kisoista 1996, kun Johnson juoksi maailmanennätyksen 19.32. Jordan oli superstara koriksessa ja upeata oli katsoa hänen pelaamistaan. Myllylältä suomalainen vaatimattomuus ja ankara työnteon kulttuuri – erityisesti suolla tehdyt rääkkiharjoitteet.
Sulkapalloilijoista ihannoin lapsena saman seuran pelaajaa (HämSu) Antti Koljosta, hän pelasi käsittämättömän kovalla tempolla ja oli fyysisesti rautaa. Myöhemmin ehdottomasti Super Dan (Lin Dan). Samaa meissä on vasenkätisyys, mutta olen yrittänyt saada omaan peliini kovan hyökkäyspelaamisen ja rajattoman itseluottamuksen. Mielestäni hän on kaikkien aikojen paras pelaaja.

Kerro mielenpainunein sulkapallomuistosi?

-Tähän voisi vastata montakin asiaa. Päällimmäisenä mielessä on ensimmäinen kerta, kun pelasin joukkue SM-kisoissa. ”Maalta” lähtöisin olevalle kaverille tämä oli huikea kokemus. Olin tulessa, kun voitin Markus Heikkisen, Harri Helinin ja Ilkka Nyqvistin. Seuraavana vuonna silloinen Drive voittikin hienon pronssimitalin näistä karkeloista ja ylpeänä pelasin siinä joukkueessa.

Mikä on ollut pelaajaurasi paras saavutus tai tärkein hetki?

-Valioluokkaan nousu kaksinpelissä ja selviytyminen pääkisaan HBC:n järjestämässä FIC:ssä. Lisäksi tänä vuonna pelaaminen kahdeksan parhaan joukkoon SM-kisojen kaksinpelissä.

Miten valmistauduit peliin?

-Aamurutiinina mulla on ollut niin kauan kuin muistan kisapuuron syönti. Hallilla huolellinen ja nousujohteinen lämmittely. Pelin alkaessa piti olla 110 % valmis heti. Turnauksia ennen tein usein jotain aivan muuta, jotta saa ajatukset pois kisoista. Nykyään kuuntelen ennen pelejä musiikkia, josta saa adrenaliinia ja sykettä. Esimerkiksi In Flames, Amorphis ja Bullet For My Valentine ovat hyviä tähän.

Minkälaiset asiat vaikuttivat siihen, että jaksoit hyvin lähteä harjoituksiin ja edistyit hyvin?

-Isossa kuvassa riittävä uni, ravinto ja lepo kovan treenaamisen ohella. Nuorempana tykkäsin harjoitella ja erityisesti pelata kaikkia kovempia vastaan. Nykyään kaverit ja hyvä porukka saa lähtemään harjoituksiin ja mahdollisuus vielä oppia jotain uutta. Lisäksi on tärkeää antaa nuoremmille kilpapelaajille hyvää sparrausta.

Harjoittelitko ja kilpailitko yhtä mielelläsi, tai teitkö jompaakumpaa mieluummin kuin toista? Miksi?

-Aina olen tykännyt kilpailla, se on mulla verissä. Nuorempana tykkäsin myös treenata, mitä kovempi treeni sen parempi fiilis. Nykyään yritän roikkua nuorempien perässä kentällä ja nauttia pelaamisesta.

Mikä oli tai on lempiharjoituksesi?

-Tähän voisi sanoa, että kulmaharjoitus/pisteharjoitus. Sparraaja löi ympäri kenttää palloa vaihtelevalla tempolla ja mä hain kaikki pallot. Nuorempana nautin siitä, että vedin itseni aivan piippuun ja yritin saada kaikki pallot takaisin ja vetää monta minuuttia putkeen.

Mitkä ovat vahvuutesi kentällä?

-Ehdottomasti hyökkäyspelaaminen. Moni pelaaja varmasti tuntee mun pelin siitä. Lisäksi periksiantamattomuus, itseluottamus ja kova voitontahto. Nykyään pyrin pelaamaan monipuolisesti ja iskemään paikan tullen.

Mikä sinusta tuli isona? Mitä teet ammatiksesi tänä päivänä?

-Harrastuksesta tuli mulle ammatti ja oon Sulkapalloliiitossa Koulutus- ja Nuorisopäällikkönä. Intohimo kehittää lajia on suuri ja pyrin helpottamaan seuran arkea omalta osaltani.

Pelaatko vielä?

-Kyllähän sitä tulee vielä huidottua Valioluokassa sen mitä ehtii muulta elämältä.

Nimeä kaksi harrastustasi tai intohimoasi urheilun ulkopuolella.

-Sarjojen katselu ja matkustelu. Tähän voisi myös mainita, että erikoisoluet ovat lähellä sydäntäni.

Kuvaile itseäsi kolmella sanalla?

-Päättäväinen, ystävällinen ja tunnollinen.

Kenen julkisuuden henkilön kanssa haluaisit illallistaa?

-Tiger Woods. Golf on todella kova laji henkisesti ja kiinnostaisi tietää mitä hänen päässä liikkuu, kun paineet ovat valtavat ja puhutaan vähän eri summista kuin eliittikisojen palkintorahoista!

Nimeä yksi henkilö tai taho jota seuraat somessa ja kerro miksi.

-Lindsey Vonn. Periksiantamaton ja posiitiivinen taistelija, joka ei antanut lukuisien loukkaantumisien murentaa itseluottamusta. Hieno roolimalli nuoremmille.

Onko jotain, jonka tekemisestä olet unelmoinut pitkään?

-Vierailin Japanissa kesällä. Se oli upea kokemus kaikilta osin. Matkustaminen kiehtoviin paikkoihin on rikastuttavaa. Tällä hetkellä unelmoin lomasta jossakin paratiisisaarella kaukana arjen hälystä.

Mistä oman elämäsi seikasta olet kaikkein kiitollisin?

-Terveydestä, perheestä ja läheisistä ystävistä.

Yhteistyössä