Antti Rajasärkän perinteinen spekulaatiostudio – näin menee Joukkue-SM 2019

Joukkue-SM:t pelataan tänä vuonna hallitsevan mestarin, Tapion Sulan, kotiluolassa Esport Centerissä. Vaikka nyky-Esport ei ole enää niin vaikea pelattava vieraille kuin joskus takavuosina, siivittääkö kotiareena espoolaisjoukkueen liekkeihin?

Viime vuosista poiketen minun papereissani tänä vuonna on vain yksi suosikki – Badminton United. Nykymuotoinen joukkuekilpailu, jossa yksittäinen pelaaja saa pelata vain yhtä pelimuotoa, painottaa laajan tason merkitystä. Ja ÖIF:n ja Driven fuusiosta syntyneellä BadU:lla sitä riittää. Espoolaiset TS ja ESB ratkovat himmeämmät mitalit, ja HBC yrittää haastaa heitä. Puistola ja Savon Sulka kisaavat viidennestä sijasta.

Sääntöjen mukaan pelaajalistat julkaistaan vasta näin torstaina kisan alla samanaikaisesti pelaajien paremmuusjärjestyksen kanssa, vaikka pelaajat on pitänytkin ilmoittaa lopulliseti jo edellisenä perjantaina. Näin spekuloinnin kannalta olisikin kiva saada pelaajalistat julkisiksi aiemmin, vaikka paremmuusjärjestys ei olisikaan siinä vaiheessa vielä selvä. Silloin voisi maistella kokoonpanovaihtoehtoja koko alustavan viikon! 🙂

Spekulaatiostudiossa seuraavaksi joukkueiden esittely.

 

Badminton United, Vantaa/Helsinki

Kuten edellä totesin, jokaiseen peliin löytyy kilpailukykyinen pelaaja/pari tai oikeastaan useampikin. Edes murskaava 5 x 7-0 ei olisi mikään jättiyllätys. No, käytännössä joukossa on kuitenkin useita tiukkoja pelejä, joten toiset joukkueet varmasti napsivat muutamia yksittäisiä otteluvoittoja, mutta en usko, että missään vaiheessa mikään joukkue onnistuu tosissaan haastamaan heitä.

Miesten kaksinpelissä ykköskaksinpelin vastuun kantanee Joonas Korhonen, kakkoskaksinpeliin tarjolla ovat Tommi Saksa tai Iiro Kokko tai kenties Ville Lång? Vastustajien peluutuksista riippuen näissä peleissä on odotettavissa tiukkoja vääntöjä, joita kannattaa seurata tarkasti.

Naisten kaksinpeliin tarjolla on hallitseva suomenmestari Airi Mikkelä. Tarvittaessa Airin tilalle löytyvät Hanna Karkaus tai Maija Krzywacki, jotka molemmat pystyvät tarvittaessa haastamaan kenet vain.

Nelinpeleissä iso vahvistus Driven ja ÖIF:n pelaajalistojen ulkopuolelta on Marko Pyykönen. Miltä kuulostaisi pari Lång/Pyykönen? Silloin sekanelinpeli jäisi Anton Monnbergille. Naisten nelinpeleihin tarjolla on porukkaa: Noora Ahola, Heini Ihalainen, Hanna Karkaus, Maija Krzywacki, Jannica Monnberg, Elina Niiranen, Linnea Vainula…

Veikkaus: suvereeni mestari.

 

Espoon Sulkapallo-Badminton

Miesten kaksinpeleissä näen kaksikon Justus Kilpi – Arto Lahtinen. Vahva kaksikko, joka pystyy voittamaan kenet vain ja viemään myös BadU:lta molemmat pisteet. Naisten kaksinpelissä ykkösvaihtoehto on Getter Saar, joka pystyy voittamaan Airia lukuunottamatta kaikki muut.

Miesten nelinpelissä näkisin kaksikon Miika Lahtinen/Jere Övermark, mutta tarvittaessa hyvätasoista tukea löytyy Jesper Paulista ja Juha Honkasesta. Naisten nelinpeliin olisi tarjolla nuori kaksikko Heidi Puro/Carla Kivikko tai kokenut ja kova Karoliine Kaisti. Itse antaisin nuorten kokeilla nelinpeliä ja laittaisin Karoliinen sekanelinpeliin yhdessä Jesperin kanssa, jolloin sekin on hyvin voitettavissa. Täydellisellä onnistumisella ESB pystyisi viemään BadU:ltakin neljä voittoa – miesten kaksinpelit, miesten nelinpelin ja sekanelinpelin. Muita vastaan listaan voi lisätä vielä naisten kaksinpelin, ja niin ESB on vaikea voitettava kenelle vain.

Veikkaus: hopeaa

 

Tapion Sulka, Espoo

TS on kokenut kaksi suurta menetystä viime vuoden mestaruuden jälkeen – Julius von Pfaler siirtyi Voittamisen Kulttuuriin ja Tuuli Härkönen on valitettavasti loukkaantuneena.

Miesten ykköskaksinpelissä pelannee nuori sankari Joakim Oldorff, joka on päässyt tasolle, jossa pystyy voittamaan kenet vain tässä maassa. Esimerkiksi syksyllä Norjan kv. kisassa kaatui Joonas Korhonen. Mutta kuka pelaa kakkoskaksinpelin? Jos Tony Lindelöf laitetaan kaksinpeliin, ketä silloin käytetään nelinpeleissä? HBC:tä vastaan Tony pystynee ottamaan kaksinpelivoiton, mutta ESB tai BadU lienevät ulottumattomissa.

Nelinpeleihin Tonyn lisäksi tarjolla ovat Erik Li, Zechen Ma ja Kevin Ni sekä listalta löytyvä vanha mestari Mikko Franssila. Heistä saa varmasti hyvätasoiset kombinaatiot, mutta riittävätkö ne voittoihin muita kovia joukkueita vastaan? Luultavasti eivät.

Naisten puolella Nella Siilasmaa pelannee kaksinpelit, Sonja Pekkola siinä nelinpelissä, josta TS laskee voiton todennäköisemmäksi. Naisten nelinpelissä pari Sonja/Annmarie Oksa voi olla yllätävänkin kova.

Veikkaus: pronssia

 

Helsingfors Badminton Club

HBC:lla on kasvamassa hieno uusi sukupolvi kantamaan vastuuta SM-tasolla, mutta he tarvitsevat vielä muutaman vuoden kilpaillakseen mestaruudesta tosissaan.

Miesten kaksinpelissä kärkikaksikko on Niilo Nyqvist ja Niko Irpola, kolmannen nuoren eli Robin Jäntin tukiessa. Naisten kaksinpelissä vaihtoehdot ovat Jessica Jäntti, Tuuli Vasikkaniemi ja Nella Nyqvist. Bonusyllätyksenä listalta löytyy tietysti itse Ilkka Nyqvist, joka voisi olla kova yllättäjä kakkoskaksinpelissä. Kolmea kärkijoukkuetta vastaan ei kyllä kaksinpelivoittoja ole minun nähdäkseni tarjolla, paitsi TS:ää vastaan miesten kaksinpelissä. Myös Puistolaa ja SaSu:a vastaan kaksinpelit ovat vaa’ankielenä.

Nelinpeleihin HBC:ltä löytyy toki kovaa kalustoa: Anton Kaisti ja Jesper von Hertzen sekä naisten puolella Mathilda Lindholm ovat kestomenestyjiä SM-tasolla, ja pystyvät hoitamaan nelinpeleistä voitot kotiin, ainakin Puistolaa ja SaSu:a vastaan, vai kuinka? Mutta jos kaksinpelit hävitään, silloin ollaankin 3-3-tasapeleissä. Mistä löytyisi se neljäs peli, josta kairata voitto?

HBC voi yllättää suuntaan tai toiseen. Peluutusten osuminen kohdalleen voi helposti kääntää tasapelin voitoksi tai tappioksi. TS:n voittaminen on mahdollista, jolloin mitali olisi ulottuvilla; samalla tasapelit myös Puistolaa tai jopa SaSu:a vastaan saattaisivat olla mahdollisia. Jännää riittää siis kaikkiin peleihin!

Veikkaus: värikkään kisan jälkeen neljäs

 

Puistolan Urheilijat, Helsinki

Viime vuodet seilannut SM-sarjan ja 1-divarin väliä ollen kuitenkin selvästi Suomen 6. paras. Nyt Driven ja ÖIF:n fuusion jälkeen haluaa varmistaa paikkansa 5. sijalla ja varmalla paikalla SM-sarjassa.

Ykköskaksinpelit Puistolalla ovat vahvat: Eero Lauri ja Julia Salonen pystyvät keräämään voitot ainakin päävastustajilta, jotka ovat HBC ja SaSu. Miesten kakkoskaksinpelissä nähtäneen Teemu Taivainen, Eero Kiiski tai Aleksi Toivio, kaikki hyvää perusvalion-/A-luokan kärjen tasoa. Taas päävastustajia vastaan kilpailukykyinen miehitys.

Miesten nelinpeliin on tarjolla kokenut kaksikko Henrik Hakulinen/Antti Kaivola tai mahdollisesti Lauri Forss, Kiisi tai Toivio. SaSu kaatunee, muut joukkueet eivät.

Naisten puolella sijoittaisin Lilli Laurin sekanelinpeliin, jolloin nelinpeli jäisi muille: Sara Tuomala, Hanna Häkkinen, Cecialia Harti?

Näyttää siltä, että kaksi voittoa/ottelu on odotusarvo SaSua lukuunottamatta. Kolmas voitto ja tasapeli on työn takana ja neljäs vaatisi jo suuria yllätyksiä.

Veikkaus: viides

 

Savon Sulka, Kuopio

Kuopiolaiset tekevät paluun SM-tasolle muutaman vuoden jälkeen (edellisen kerran mukana 2015). Kärkijoukkueet ovat varmasti liian kovia, ja suurin jännitys kohdistuukin kamppailuun viidennestä sijasta.

Kaksinpeleihin SaSu:ltä löytyy varsin kova miehitys: Harri Helin, Miikka Väisänen ja Johanna Kelavuori ovat kaikki hyviä valioluokan pelaajia, joita on usein nähty SM-kisoissa puolivälierissä. Taso ei kuitenkaan aivan riitä kovaa kärkeä vastaan, mutta yksittäisiä voittoja kaksinpeleistä voi odottaa.

Miesten nelinpeliin kuopiolaisilta löytyy perusvalio-/A-luokan pari, kenties Antti Nieminen/Keijo Junnonaho. Tilanne on sama kuin kaksinpeleissäkin: jos vastaan osuu vastustajien paras pari, ei riitä millään, mutta jos peluutus osuu kohdilleen, niin yksittäisiä voittoja voi tulla. Naisten puolella nelinpeleissä nähtäneen Ulla Santti, Johanna Luukkonen, Emilia Savolainen ja Minna Väisänen. Naisten nelinpeleistä voittoja ei luultavasti ole saatavilla. Sekanelinpeli on perinteisesti ollut parempi, mutta vastustajilla taitaa myös olla tarjolla kovempia vastuksia.

Kokonaisuutena yksittäisiä pelivoittoja etenkin kaksinpeleistä ja mahdollisesti miesten nelinpelistä voi odottaa, mutta tasapelikin Puistolaa vastaan vaatisi jo itsensä ylittämistä useammalta pelaajalta voitosta puhumattakaan.

Veikkaus: kuudes ja osallistumisoikeus 1-divisioonaan ensi keväälle

 

Allekirjoittaneen kristallipallo näytti siis lopputuloksiksi:

  1. Badminton United
  2. Espoon Sulkapallo-Badminton
  3. Tapion Sulka
  4. Helsingfors Badminton Club
  5. Puistolan Urheilijat
  6. Savon Sulka

 

Sunnuntaina ollaan taas viisaampia, mutta sitä ennen: spekulaatiot jatkukoot ja lauantaina kaikki paikalle hulinoimaan!

Yhteistyössä