Lahti-Sulkkiksen kevään koulukiertue

Lahtelainen sulkapalloseura Lahti-Sulkkis toteutti mittavan koululaiskiertueen talven ja alkukevään aikana 40v. juhlavuoden kunniaksi. Kiertue oli suunnattu 5-6-luokkalaisille ympäri Lahden kouluja. Sulkapalloliitto lainasi Sulkissäpinä- välinekassin koko kiertueen ajaksi seuralle. Kiertueen puuhamiehenä toimi Lahti-Sulkkiksen puheenjohtaja Kari Vuorinen apunaan seuran ykköspelaaja Eemi Ukkola ja senioreiden kestomenestyjiin kuuluvat Asta Pelkonen ja Veikko Partti. Koululaiskiertue tavoitti yhteensä 1350 oppilasta ja peräti 34 eri ryhmää pääsi kokeilemaan sulkapallon saloja huippuvetäjien avustamana.

Tässä pieni ote Lahti-Sulkkiksen Kari Vuorisen tekemästä kiertuepäiväkirjasta. Koko päiväkirja on muokkaamattomana artikkelin lopussa vapaasti luettavissa.

”Kiertueemme tavoitti noin 1350 Lahden koulujen 5.-6.-luokkalaisia  9 viikon aikana. Tasoerot oppilaiden välillä huimat jo silmä-käsikoordinaation osalta, mutta pienellä opastuksella, moni sai juonen päästä kiinni ja se oli mahtavaa nähdä. Moni sanoi alussa, että tyhmä pallo, tyhmä laji ja en mä osaa kun pallo tosiaan pomppii ihan eri lailla kuin joku sähly-, pingis-, kori-, jalka-, tennispallo yms.  koska painopiste on pallon nupissa niin välittömästi tämän kuultuani vaikka sitten jostain kauempaa menin heti viereen ja kysyin saanko opastaa. Moni otti vinkkejä mielellään vastaan ja tarvitsi vain pari kannustavaa sanaa vinkin lisäksi niin homma alkoi pelittämään ihan toisella tavalla.

Koulujen sali- ja varustetasot vaihtelivat suuresti samoin kuin ryhmäkoot (18-90 oppilasta) ja se varmasti myös opettajille erittäin haasteellista. Kaikkiaan laskin pikaisesti, että meillä oli 34 ryhmää 24 päivän aikana. Salit monesti pienehköt oppilasmäärän nähden ja mm sulkapallon välinetaso vaihteli muutamasta gripittömästä mailasta poikkimenneine jänteineen oikein hyvään varustetilanteeseen. Toki varmasti myös budjettikysymys eri kouluilla.

Huomasimme myös, että eräillä oli suuria vaikeuksia ottaa ohjeita vastaan tai toimia meidän ohjeidemme mukaan ja toisaalta ymmärtää annetut ohjeet. Lisäksi aika nopeasti erottuivat he ketkä jo harrastavat joitain pallopelejä muutenkin. Muutama todella sitkeästi harjoitteleva vaikka pallo ja maila eivät meinanneet kohdata millään, mutta kovasti yrittivät.

Toimivaksi (ainakin omasta mielestäni ) osoittautui runko kun ensin kysyin kuinka moni on pelannut sulkapalloa ja melkein kaikki nostivat kätensä ylös. Sitten kysyin kuka on Suomen paras sulkapalloilija vielä tällä hetkellä ja kerroin Långin Villen tarinan. Tämän jälkeen Asta ja Veikko puhuivat omasta harrastamisestaan sekä menestyksestään. Sitten oma tarinani pihapeleistä kesäisin ja siirtyminen sitten halleihin. Lisäksi kerroin etikettisäännöistä halleilla ja että jos siellä tahallaan rikkoo jotakin niin sen voi jopa sitten joutua itse korvaamaan ja että sitäkin kannattaa miettiä ja että jokainenhan me sen tiedämme.

Kerroimme myös että muutama huippu-urheilija harrastaa lajia fysiikka treeneinä (Räikkönen, Vettel, Poutiainen) ja että suurin lähtönopeus sulkapallolle on mitattu yli 400 km/h malesialaisen lyömänä jolloin käsi-silmäkoordinaatio pitää olla tosi kohdillaan. Tämän jälkeen painotin miksi menemme sulkapallon ABC-edellä ja kerroin, että näin on nopein tapa kehittyä lajissa. Sitten laitoimme treenit käytäntöön. Lopuksi jätimme aina aikaa lajinäytökselle kun on treenattu hieman kauemmin kuinka silmä-käsikoordinaatio pelaa ja kehittää niin refleksejä kuin reagointikykyä jota he tarvitsevat elämässään muutenkin ihan varmasti.

Lisäksi kerroin, että vaikka on tosi kiva iskeä palloa kovaa, mutta yhtä kivaa ainakin itsestäni on yrittää nostaa kaverin lyönti takaisin peliin torjuntalyönnillä jolloin kaverin muikea ilme verkon vastapuolella vaihtuukin ihmetykseksi, että miten tuo pallo tulikin takaisin vaikka piti jäädä verkon toiselle puolelle. Ihmettelevät kun mekin saamme pallon lähtemään aika kovaa. Kerrroimme myös, että verkkopeli vaatii jo tosi hyvää pallokosketusta ja taitoa.”

Kuvassa kekseliäisyyttä käytetty verkkojen puuttuessa.

Lahti-Sulkkis koulukiertueen päiväkirja

Lahti-Sulkkiksen nettisivut

Lisätietoa sulkissäpinöistä:
Tommi Saksa
Koulutus- ja nuorisopäällikkö
tommi.saksa(at)sulkapallo.fi
040 940 1252

 

 

 

Yhteistyössä