Oodi Studentialle

Apacs kansalliset Kuopiossa 17.-18.10. – tule haastamaan Studentia!Studentia, tuo kuopiolaisen sulkapalloilun kotipesä <3
Moni vihaa, harvat rakastavat, mutta kylmäksi halli ei ketään jätä. Haastavat olosuhteet erottelevat jyvät akanoista – tule näyttämään kovuutesi ja lyömään hallin tottuneille savolaisille luu kurkkuun!

Studentian Savilahden rannassa sijaitseva sisäänkäynti on maisemiltaan ehkä Suomen kaunein ja sisätilatkin ovat nätit. Arkkitehti on kyllä piirtänyt tilat kauniiksi ja toimiviksi, mutta sulkapallon kannalta monet ratkaisut ovat… hmm… haastavia.

Rakennus valmistui Kuopion yliopiston kampukselle 1987 yliopiston ja Kuopion kaupungin yhteishankkeena. Alusta alkaen hallin käyttö on jaettu niin, että päivä ja alkuillat ovat yliopistoliikunnan (nyk. Sykettä – Kuopion korkeakoululiikunta) käytössä ja illan viimeiset tunnit sekä viikonloput kaupungin hallinnassa eli käytännössä urheiluseurojen käytössä.

Sulkapallolle Studentia tarjosi ensi kertaa kaupungissa hyvät tilat: korkeutta vähintäänkin riittävästi ja kenttiä peräti seitsemän (joista kaksi poikittaista vain kaksinpelirajoilla). Suurimman haasteen sulkapalloilijoille luo seinien väritys: alunperin seinät oli suunniteltu täysin valkoisiksi, mutta kovalla lobbauksella savonsulkalaiset saivat puhuttua väritykseen kevyen harmaan sävyn. Väri oli silti lähes täysin valkoinen ja sulka hävisi näkyvistä äärettömän helposti.

Tarinan mukaan hallia suunniteltiin alun perin lentopallon käyttöön – KuPS Volley oli 80-luvun lopulla nousemassa kiitoon (8 mestaruutta 1991-2000) ja joutui pelaamaan ahtaassa Saarijärven koulussa. Valkoinen väri kuitenkin esti suunnitelmat pääsarjalentopallosta, sillä silloinen valkoinen lentopallo olisi hävinnyt taustaan yhtä helposti kuin sulkapallokin. No, sittemmin lentopallot ovat muuttuneet värikkäämmiksi ja LEKA Volley pelasi SM-sarjaa Studentialla kahden kauden ajan vuosina 2014-2016. Muistona tästä parketissa on edelleen (tiukasti) kiinni lentopallokentän rajoja korostavat mainosteippaukset. Liukkaita ne eivät onneksi ole.

Kenttien taakse, onneksi kuitenkin hyvin korkealle, rakennettiin lisäksi rivistö pieniä ikkunoita, jotka eivät ainakaan helpota pallon näkymistä. Kilpailuja varten sasulaiset ovat verhonneet hallin tummiin pressuihin, joilla näkyvyyttä saadaan edes hieman parannettua.

Vuosituhannen vaihteessa seinien alaosa n. 150 cm korkeudelle sai sinisen sävyn ja juuri kesällä 2020 tehdyssä uusintamaalauksessa seiniin saatiin tummanharmaata ja näkyvyys on parantunut huomattavasti!

Oman lukunsa ansaitsee lisäksi salin lattia. Hallin käyttöaste on aina ollut kiitettävän korkea yliopiston ja kaupungin yhteistyön myötä, mutta samalla se näkyy kulutuksessa. Päivittäissiivous ei ehkä aina ole pysynyt käytön tahdissa, ja kun hieman pölyisellä lattialla liikutaan paljon, lakkaus kuluu nopeasti. Vaikka kisoja varten lattiat mopataan tarkasti, kulunut lakkaus ei tarjoa ikinä huippuluokan pitoa. Lattian uusinta vilahdellut remonttisuunnitelmissa, mutta ainakin tämä talvi päästään vielä nauttimaan nykyisestä parketista.

Näistä puutteista huolimatta Savon Sulan kansalliset ja tähtikisat ovat aina olleet lämminhenkinen tapahtuma, jonne alueen pelaajat ovat saapuneet sankoin joukoin. Tänä syksynä Savossa ja laajemminkin Itä-Suomessa kansallisia kilpailuita on tarjolla hyvin vähän, joten odotettavissa lienee mukavasti pelaajia koko itäisestä Suomesta.

Haastavissa olosuhteissa jyvät erottuvat akanoista – onko sinusta ottamaan Studentian haaste vastaan? Haastava näkyvyys ei ole pelkkä haitta: jos pääset itse hyökkäämään, puolustaminen on normaalia vaikeampaa. Ja hyvät hämäykset ovat varmasti normaalia tehokkaampia.

Tule näyttämään kovuutesi ja laittamaan paikallisille halliin tottuneille savolaisille luu kurkuun! Syksyllä 2017 haasteen otti vastaan silloinen hallitseva suomen mestari Kasper Lehikoinen ja näytti, että mestarit ovat mestareita olosuhteista huolimatta.

Ilmoittautuminen käynnissä NYT ja aina ti 6.10. saakka: https://badmintonfinland.tournamentsoftware.com/tournament/00D1CC65-82AD-4F24-98F4-F5F0740E435C

Teksti :Antti Rajasärkkä

Yhteistyössä