Onni Jaakkola poissa

Suomen Sulkapalloliiton neljäs puheenjohtaja Onni  R. Jaakkola kuoli tiistaina 2.2.2021. Hän oli syntynyt 29.2.1928.

Kenenkään toisen puheenjohtajan valinta ei ole Suomen Sulkapalloliiton historiassa ollut niin dramaattinen kuin Onnin. Hänen valintaansa vuonna 1963 edelsi nimittäin operaatio, jossa vuonna 1962 Sulkapalloliitossa valta kaapattiin TUL:n seuroille. Niitä oli parina edellisvuonna liittynyt yllättävän aktiivisesti SSuL:oon. Niinpä maan suurin ”sulkapalloseura” oli Uintiseura Kuhat 228 jäsenellä!  ”Puheenjohtajansa Pekka Martinin suunnitelmaan kuului vallan kaappaaminen eräissä pienliitoissa. Sulkapalloliiton lisäksi esimerkiksi Suomen Soutuliitto kiinnosti TUL:a”, Onni muisteli.
Sulkapalloväen – joka oli halunnut pysyä niin SVUL:n kuin TUL:nkin ulkopuolella – onneksi  Jaakkola, joka vallankaappauksen aikaan oli liiton hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja, osasi järjestökoulutuksensa pohjalta luovia vastavallankaappauksen. Se onnistui 29.1.1963. Siitä alkoi Onnin puheenjohtajuus, jota kesti aina kevääseen 1974 eli runsaat 11 vuotta.
Onni oli Tapion Sulan, jonka alkuperäinen nimi oli Jousensulka 7 ry , perustajia ja ensimmäinen puheenjohtaja. Tämän lisäksi hänellä oli keskeinen panoksensa Soukan Sulassa ja Pajamäen Sulassa. Aktiivisena miehenä hän oli mukana myös kunnallispolitiikassa toimien Espoon kaupunginvaltuutettuna.
Vaikka Onni itse ei huippupelaaja ollutkaan, voittivat sekä hänen Sanni-vaimonsa että sittemmin Maarit-tyttärensä Suomen mestaruudet. Heistä tuli maamme sulkapallon historian ensimmäinen pari, jossa sekä vanhempi että lapsi ovat voittaneet Suomen mestaruuden.
Tuomo Tennilä
Yhteistyössä