Nella Siilasmaa – En pelkää epämukavuusalueita

Suomen joukkue sekajoukkueiden EM-kisassa koostuu 13 pelaajasta. Yksi heistä on maajoukkuepelaaja Nella Siilasmaa.

Monettako kertaa edustat Suomea arvokisoissa?
-Edustan toista kertaa.

Miltä tuntuu päästä pelaamaan kotikisassa Euroopan kovimpia pelaajia vastaan?
-Kotikisat on musta ihan mahtava juttu ylipäänsä suomalaiselle sulkapallolle, tosi harmi tietysti, että korona vie ison osan hohtoa pois esim. livekatsojien mahdollisuuden. Toivotaan, että Yle Areenan lähetyksien ääreen löytää mahdollisimman moni. Itse olin polvivamman takia sivussa kunnon treenistä joulukuun ja tammikuun, kuntoutus etenee nyt ihan hyvin, mutta roolini joukkueessa taitaa tällä kertaa olla varapelaaja ja hyvä kannustaja.

Jos saisit päättää yhden pelaajan, ketä vastaan pääsisit pelaamaan EMTCssä, kuka hän olisi ja miksi?
-Olisihan se siistiä päästä joskus kokemaan, millaiseen myllyyn joutuisi vaikka Mia Blichfeldtiä vastaan.

Millaisia urheilijoita ihailit lapsena ja oliko sinulla omaa idolia? Miksi juuri kyseinen henkilö?
-Ennen omia sulkapalloaikoja ihailin Usain Boltia, varmaan ihan vaan siksi, että hän oli paras lajissaan. Sulkapallon tullessa elämään löysin nopeasti Tai Tzu Yingin pelit YouTubesta ja niitä tulikin sitten katsottua ihan muutama. Hänellä oli törkeen hienoja lyöntejä ja vaikutti tyyppinäkin sopivan vaatimattomalta ja sympaattiselta. Tällöin hän oli rankinglistalla jossain top 9 tuntumassa, ja siistiä olikin seurata siitä muutaman vuoden aikana hänen nousuaan ranking ykköseksi.

Kerro mielenpainunein sulkapallomuistosi?
-Näitä on paljon, ihan tosi arkisiakin asioita, esim. hallihengailut iltatreenien välissä tai onnistuneet hyvän fiiliksen 3vs3-pelit treenien jälkeen. Jos joku yksittäinen hetki täytyy nimetä, niin ehkä Luxemburgissa pelatussa Eurooppa Cupissa tunnelma ensimmäisen kohtaamisen jälkeen, kun voitettiin Belgian joukkue. Reissu kokonaisuudessaankin oli timanttinen.

Mikä on ollut sulkapallourasi paras saavutus tai tärkein hetki tähän mennessä?
-Sanoisin, että vuoden 2018 Joukkue-SM kulta, mikä myös mahdollisti saman vuoden Eurooppa Cup reissun.

Miten valmistaudut peliin?
-Peliin valmistautuminen on omalla kohdalla aika rutinoitua. Sama soittolista soi korvissa, samanlaiset liikkeet löytyy about samassa järjestyksessä aina. Tärkeetä on lopuksi päästä tekemään vähän pidempiä settejä jalkatyötä, tilan koosta riippuen toki usein vähän sovellettuna.

Mikä on lempiharjoituksesi?
-Kaikki onnistuneet! Kova 2vs1 maistuu usein, samoin tekniikkatreenistä koen hyötyväni paljon, niin se toimii lähes aina myös

Mitkä ovat vahvuutesi kentällä?
-Jaa-a, ehkä se, etten helpolla luovuta ja en pelkää epämukavuusalueita. Joku selkeä pelillinen vahvuus olisi kiva omistaa, ehkä sellaisen vielä joskus onnistun itselleni kehittämään.

Mikä mielestäsi on treenaamisessa parasta?
-Kehittyminen ehdottomasti! Mikä toki usein johtaa pelien voittamiseen, mikä taas on kilpailemisessa parasta.

Nimeä valmentaja, joka on vaikuttanut kasvuusi urheilijana kaikkein eniten.
-Tähän voisin nimetä kaikki valmentajat, joiden valmennukseen olen päässyt, kaikilta koen saaneeni isojakin juttuja. Jos yksi on nimettävä, niin sitten se on Lasse Lindelöf, joka ihan alun perin kipinän lajiin itsessäni sytytti ja jonka takia kaikkien muidenkin valmentajien oppiin päädyin.

Montako kertaa viikossa treenaat ja miten syöt?
-Itselleni on sopinut treenata määrällisesti aika paljon, näin loukkaantumisen ympärillä vähemmän, mutta muuten kisattomina viikkoina 14-16 kertaa viikossa. Syön tyypillisesti neljä kertaa päivässä, fiinit makuelämykset ei ole oma juttu vaan perus arkiruoka maistuu. Harrastan myös kausiherkuttelua, joko syön aika estottomasti milloin tekee mieli tai sitten olen herkkulakossa. Tästä ei kannata ottaa mallia!

Onko sinulla mitään paheita?
-Puhelimen käyttö sängyssä just ennen nukkumaan menemistä. Tästä eroon pääseminen on ollut pitkään työn alla, vielä en ole siinä kokonaan onnistunut.

Minkälaista fysiikkatreeniä sulkapalloharrastajan kannattaa erityisesti tehdä lajin lisäksi?
-Paljon kaikkea monipuolisesti, kaikesta on varmasti hyötyä. Ehkä harrastajalle suosittelisin keskittymään siihen, mistä peli tuntuu kiikastavan eniten: jos kondis tuntuu loppuvan kesken, extra lenkkien tekeminen voisi olla hyvä. Jos syvistä nurkista pois pääseminen tuntuu hitaalta, voisi salilla fokusoitua jonkun aikaa kyykkyihin ja askelkyykkyihin. Liikkuvuutta ja keskivartalotreeniä kaikille, auttavat pysymään ehjänä. Tässä nyt tosi yksinkertaistetusti joitain ajatuksia.

Mikä on sun oma kestosuosikki treeniliike?
-Salilla ehdottomasti power clean, eli raaka rinnalleveto. En ole millään mittareilla siinä erityisen hyvä, mutta hauskaa se on.

Kerro muutama vinkki treenimotivaation säilyttämiseen.
-”You won’t always be motivated. You must learn to be disciplined.” Jos missään asiassa haluaa olla hyvä, ei sitä voi tehdä vaan motivoituneena.

Hyvinvointi koostuu monesta eri osa-alueesta, mitkä ovat sinulle kolme tärkeintä?
-Yleinen hallinnan tunne elämästä (tätä tuo mm. yleiset terveelliset elämäntavat), läheiset ihmiset ja asiat, joista innostua.

Mitkä kolme vinkkiä antaisit nuorille sulkapalloilijoille hyvinvointiin liittyen?
-Nukkukaa paljon, jaksakaa tehdä paljon huoltavaa harjoittelua, kannustakaa toisianne treeneissä (näin pysyy hauskuus helpoiten mukana).

Nimeä kaksi harrastustasi tai intohimoasi urheilun ulkopuolella.
-Musiikki / eri instrumenttien soitto, ja vaihdellen kausittain jokin yksittäinen asia josta innostun ja johon paneudun turhankin paljon, yksi viimeisimmistä oli rubriikin kuution ratkaiseminen mahdollisimman nopeasti.

Kuvaile itseäsi kolmella sanalla?
-Pohdiskeleva, määrätietoinen ja huumorintajuinen.

Nimeä yksi henkilö tai taho jota seuraat somessa ja kerro miksi.
-Jazmin Sawyers, hän on brittiläinen pituushyppääjä. Hänellä on sopivassa balanssissa mielestäni hyvää huumoria, mutta myös aitoa elämää ja pohdintoja. Seuraan paljon urheilijoita, on mielenkiintoista nähdä eri lajien urheilijoiden arkea ja ajatuksia.

Loppukevennykseksi 5 random kyssäriä lapsilta

Jos saisit haastatella ketä tahansa, ketä haastattelisit ja mikä olisi ensimmäinen kysymys, jonka kysyisit?
-Vaikkapa Usain Boltia, ja kysyisin, että käyttikö hän dopingia uransa aikana vaikka siitä ei olekaan kärähtänyt.

Jos saisit yhden supervoiman, mikä valitsisit?
Teleportaatio! Arjessa säästyisi aikaa, ja en pidä matkustamisesta niin kisareissutkin hoituisi näppärämmin.

Olisiko maailma erilainen, jos banaanit olisi laittomia?
-Jos nyt yhtäkkiä banaanit muuttuisi laittomiksi, niin moni asia varmasti muuttuisi. Esim. piirretyistä varmaan häviäisi kohtaukset, joissa joku liukastuu banaaninkuoreen.

Mikä on fiksuinta, mitä olet koskaan tehnyt?
-Menin Kallion lukioon. Niistä vuosista on niin paljon hyviä muistoja ja seurannut paljon hyvää.

Mitä päällisiä valitset pizzaan?
-Oma go-to on kinkku ananas aura-juusto. Toinen kotona opittu lemppari on ehkä villin kuuloinen peperoni persikka, aurajuusto.

Sekajoukkueiden EM-kisat Vantaan Energia Areenalla 16.-20.2.2021. 

Yhteistyössä