Lasten ja nuorten harrastustoiminta toteutettava 25.2. alkaen ilman lähikontakteja

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti tänään 24.2.2021 velvoittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimijat varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Päätös tarkoittaa, että Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten tiloissa ja alueilla toteuttavassa lasten ja nuorten harrastustoiminnassa ei saa olla lähikontakteja.

Etelä-Suomen AVI:n päätös velvoittaa HUSin alueen toimijoita varmistamaan yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää. Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. AVIn päätös on voimassa 25.2.–14.3.2021 ja on tartuntatautilain väliaikaisen pykälän 58 d mukainen.

Kaikki lasten ja nuorten harrastus- ja toimintamuodot on toteutettava ilman lähikontakteja. Lasten ja nuorten harrastustoimintaa kaupunkien tiloissa tarjoavien toimijoiden on lisäksi tehtävä tartuntatautilain 58 h §:n mukainen kirjallinen suunnitelma lähikontaktien estämiseksi. Suunnitelmana toimii terveysturvallisuuslomake, jonka lasten ja nuorten harrastustoimintaa tarjoavat toimijat toimittavat kaupungille. Päivitetty, tartuntatautilain mukainen terveysturvallisuuslomake toimitetaan toiminnan järjestäjille täytettäviksi maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Päivitetyn lomakkeen täyttämistä edellytetään myös jo sen kertaalleen palauttaneilta.

Tartuntatautilan velvoitteet lähikontaktien välttämisestä koskevat sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun. Se koskee myös toimijoiden rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan toiminnan järjestäjä vastaa tiettynä ajankohtana.

Tässä hiljattain tehty ote Helsingin kaupungille tehdystä suunnitelmasta maajoukkueen ja Mäkelänrinteen sulkapalloryhmän toiminnan osalta Ruskeasuolla:

”Pelaajat pukevat päälle treenivaatteet sekä täyttävät juomapullot kotona, jotta pukuhuoneiden käyttöä voidaan vähentää. Pukuhuoneiden sijaan omat tavarat jätetään katsomoon, jossa turvavälit on helppo säilyttää. Ryhmäkokoa on pienennetty ja vain Märskyn ja Brändön urheilulukiolaiset saavat tulla lähitreeneihin. Heitä on 9, joten pienellä porukalla turvavälit on helppo säilyttää harjoittelussa. Lajiharjoittelussa lähikontaktia ei tapahdu paitsi nelinpelissä voi tapahtua oman parin kanssa. Oheistreenit pidetään myös alkuunsa hallin puolella eikä punttisalilla, jotta tilaa on enemmän ja lähikontakteilta vältytään. Treenien jälkeen saa tarvittaessa käydä suihkussa ja käyttää pukuhuonetta, mutta pukuhuonetiloissa saa olla maksimissaan 4 yhtä aikaa. Sielläkin on käytettävä suusuojainta muutoin paitsi suihkussa.”

Lisätietoa: https://avi.fi/koronainfo

Mikäli tarvitset apua kirjallisen suunnitelman tekemisessä, voit ottaa yhteyttä liiton Palvelupäällikkö Tommi Saksaan.
tommi.saksa@sulkapallo.fi, 040 526 9939.

 

Yhteistyössä