Tähtikouluttajien luotsaama COACH TOUR 2021 vastaa seurojen kasvuhaasteisiin!

Sulkapallon visio tehdä lajista 2020-luvun urheiluilmiö Suomessa perustuu kahteen päätavoitteeseen; seurojen jäsenmäärän kasvuun ja kansainväliseen menestykseen.

Toteutimme viime kuussa seurajohtajille kyselyn, jolla kartoitimme seurojen kasvuhaluja sekä mahdollisia kasvun esteenä olevia haasteita. 85 % kyselyyn vastanneista seuroista kertoi haluavansa kasvaa. Suurimpina kasvuhaasteina pidettiin valmentaja- ja kenttäpulaa.

-Saimme seuroilta hyvin konkreettisen ja yhdenmukaisen palautteen, johon suunnitellut toimenpiteet tulevat nyt käytännössä vastaamaan, Sulkapalloliiton toimitusjohtaja Ville Valorinta kertoo.

COACH TOUR 2021 on valmentajakoulutuskiertue, jonka tavoitteena on kouluttaa 100 uutta BWF 1-tason valmentajaa Suomeen. Koulutuksesta vastaavat hollantilaiset tähtikouluttajat Martijn Van Dooremalen ja Judith Meulendijks sekä Tampereen lahja suomalaiselle sulkapallolle Pekka Rantanen. Martin toimi 28 vuoden ajan Hollannin maajoukkueen päävalmentajana, on valmentanut pelaajia yli 60 Euroopan mestaruuteen sekä Mia Audinan olympiahopealle Ateenassa vuonna 2004. Judith on parhaimmillaan maailmanlistan sijalla 19 komeillut olympiaurheilija, joka voitti urallaan 11 kansainvälistä mestaruutta sekä pelasi Hollannin naisten joukkueiden MM-mitaleille kahdesti ja EM-mitaleille kolmesti. Judith työskentelee tällä hetkellä päävalmentajana Slovakiassa. Sekä Martin että Judith ovat erittäin sosiaalisia ja innostavia kouluttajia ja esim. Badminton Europe tekee heidän kanssaan tiivistä yhteistyötä.

COACH TOUR 2021 rantautuu syksyn aikana 4 eri paikkakunnalle, missä BWF 1-tason valmentajapätevyys on mahdollista suorittaa yhden pitkän viikonlopun aikana (to-su). Sulkapalloliiton yhteistyökumppani Y-säätiö on mukana lisäämässä resursseja seuroihin – koulutus on osallistujille maksuton!

-Olemme saaneet palautetta siitä, että BWF-koulutukset ovat olleet liian kalliita ja vaatineet osallistujilta liikaa aikaa. Aiemmin BWF 1 -tason pätevyyden suorittaminen Suomessa on vaatinut jopa kolmen viikonlopun uhraamista tälle asialle. Selvitettyämme asiaa Badminton Europen kehitys- ja huippu-urheilujohtaja Jacob Oehlenschlaegerin kanssa kävi ilmi, että koulutuksessa on tiivistämisen varaa ja vastaavia 3,5-4 päivän koulutuksia järjestetään monissa maissa ympäri Eurooppaa. Halusimme myös eroon mallista, jossa on seurojen vastuulla kerätä kasaan riittävä määrä osallistujia. Sen sijaan tuomme kurssit valmiina tarjolle ympäri Suomea, Valorinta jatkaa.

Y-säätiön panos COACH TOUR 2021 onnistumiseksi on merkittävä.

-Olen todella ilahtunut, että monivuotinen yhteistyömme Y-säätiön kanssa konkretisoituu näin upeassa projektissa, joka mahdollistaa valmentajakoulutuksen seuroille maksutta. Yhteistyökumppanit ovat elintärkeitä urheiluilmiön rakentamisen kannalta, Valorinta jatkaa.

COACH TOUR 2021 rantautuu syksyllä neljälle eri paikkakunnalle. Jokaisessa koulutuksessa on tilaa noin 20 osallistujalle. Paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Kriteerit koulutukseen osallistumiselle ovat ainoastaan 18 vuoden ikä ja liiton sulkapalloseuran jäsenyys.

Syksyn kiertueen paikkakunnat ja ajankohdat ovat:

 

  1. Pääkaupunkiseutu 21.-24.10.
  2. Turku 11.-14.11.
  3. Tampere 18.-21.11
  4. Jyväskylä 16.-18.12

 

Ilmoittautuminen koulutuksiin aukeaa 1.6. klo 9.00.

Antti Rajasärkän lopetettua liiton valmentajakouluttajana, viime vuoden puolella aloitettu BWF 1 -tason koulutus hoidetaan loppuun, kun Martijn Van Dooremalen saapuu ryhmää varten Suomeen ja vie koulutuksen maaliin yhdessä Pekka Rantasen kanssa. Osallistujiin ollaan tästä erikseen yhteydessä pian. Mikäli ajankohta ei ole sopiva, koulutukseen osallistuneiden valmentajien on mahdollista osallistua millä tahansa COACH TOUR 2021 paikkakunnalla järjestettävään koulutukseen.

Toinen seurajohtajien esiin tuoma kasvuhaaste on kenttäpula. Sulkapalloliitto on tarttunut aiheeseen jo aiemmin ja on viime viikolla saanut Opetus- ja kulttuuriministeriöltä päätöksen avustuksesta halli- ja kenttähankkeiden kehittämistyöhön.

-Liitto ei voi suoraan lähteä kiinteistökehitykseen, mutta voimme edistää ja tukea kaupallisia hankkeita ja olla mukana vaikuttamassa siihen, että uusiin tai remontoitaviin kohteisiin saadaan optimaalinen määrä sulkapallokenttiä. Perinteisten hallihankkeiden rinnalla on tarkoitus kehittää AirBadminton-kenttien implementoimista esim. osaksi asukaspuistoja, kuten rantalentopallossa on tehty jo vuosien ajan. Ministeriön myöntämä tuki on upea alku hallihankkeiden suunnitteluun ja kartoittamiseen valtakunnallisesti. Julkisten tilojen osalta olemme puolestaan muutaman seuran pyynnöstä olleet yhteydessä paikallisiin päättäjiin ja antaneet tukemme sille, että sulkapallo saisi enemmän kenttävuoroja esim. kouluilta, Valorinta päättää.

*Huom, ikäraja tarkentunut 18-vuoteen lokakuussa.

Yhteistyössä