Ari Kinnunen in memoriam

Ari Kinnunen in memoriam

23.11.1947-6.12.2021

”And from the Finnish Badminton Association we have Ari Kinnunen?”

– Yes!

Sananvaihto käytiin Malmössä toukokuussa 1977 ensimmäisten MM-kisojen alkaessa. Menossa oli tuomari-info. Joukkoon oli ilmoittautunut – silloin se riitti mukaan pääsyyn! – Ari Kinnunen. Pidin hänen päätöstään melkoisen rohkeana, kun Suomessa ei ollut kokemusta näin korkeatasoisista kisoista. Ari ei siinä nähnyt arkailtavaa. Hän halusi näyttää pärjäävänsä.  Ja ihan hyvin pärjäsikin. En silti arvannut, että se oli alkusoitto huikealle tuomariuralle.

*

Ari kohosi Suomessa nopeasti tuomarityön guruksi, joka tuomitsi aktiivisesti ja koulutti kymmenittäin uusia tuomareita. Hänen tuomariuransa esimerkiksi SM-kisoissa kesti yli 30 vuotta.

Vuonna 1983 kansainvälinen sulkapalloliitto IBF järjesti ensimmäisen tuomarikoulutuksen. Loppukokeen läpäisseistä Ari pääsi suoraan ylempään eli certified-luokkaan. Se tiesi matkoja Thomas- ja Uber Cupien lopputurnauksiin, MM-kisoihin ja olympialaisiin. Ari on edelleen ainoa suomalainen, joka on tuominnut jossain noiden huippukisojen loppuottelussa. Se tapahtui miesten nelinpelissä MM-Calgaryssa 1985. ”Olisit voinut ottaa enemmänkin virheitä”, sanoi voittajaparin korealaislegenda Park Jo Bong Arin syöttötuomarityöskentelystä. Se lämmitti Arin mieltä, sillä häntä oli usein arvosteltu liian tiukasta linjasta.

Barcelonan olympialaisiin 1992 Ari vielä kutsuttiin tuomariksi, mutta sitten hän joutui sivuraiteelle. Joissakin hänen otteluissaan tulistuivat pelaajat ja heidän valmentajansa mm. toistuvien syöttövirheiden tuomitsemisen vuoksi. Osa IBF:n johtohenkilöistä oli sitä mieltä, että Arilla oli jonkinlainen ohjelma, jota hän noudatti ja joka oli hänelle tärkeämpi kuin normaali tuomitseminen. Mies hyllytettiin.

Pienemmissä kisoissa Arin ura kuitenkin jatkui ja vuonna 2004 hän sai Euroopan sulkapalloliiton kelpuutuksen kansainvälisten kisojen ylituomariksi.

Tuomarityön ohella Kinnunen toimi SSuL:n liittohallituksen jäsenenä vv. 1977-1989 sekä 1999-2005 ja  hänen käsialaansa ovat suurelta osin edelleenkin monet liiton säännöt. Vuodet 2001-2005 Ari toimi liiton sääntö- ja tuomarivaliokunnassa. Hän oli perustamassa myös Suomen Sulkapallotuomarit ja Toimihenkilöt ry:tä (SST) ja toimi sen puheenjohtajana 1987-2010. Vuodesta 1967 hän oli Sulkapalloseura Driven jäsen ja sen puheenjohtaja usean vuoden ajan 1970- ja -80 –luvuilla.

Arin panos SSuL:ssa ja Suomen sulkapallossa  muodostui sanalla sanoen merkittäväksi. Sitä kuvastaa parhaiten se, että hän sai SSuL:n kultaisen ansiomerkin vuonna 2004.

*

Ari Kinnusen muistosanojen kirjoittaminen on minulle hyvin henkilökohtaista. Osuimme lehti-ilmoituksen perusteella opiskeluajan kämppäkavereiksi vuonna 1968. Ystävystyimme voimakkaasti.  Ari pyysi minua pelaamaan sulkapalloa kavereidensa Mikko Heikkisen ja Ari Heiskasen kanssa. Koskaan ei sulkapallo tuntunut niin hauskalta kuin tuolloin.

Sain läheltä seurata opiskeluaikana psykiatriasta kiinnostuneen Arin kehittyvän lopulta ensihoitolääketieteen uranuurtajiin kuuluvaksi asiantuntijaksi. Medi-Helin lääkärinä toimiminen nosti hänet usein julkisuuteen.

Vaikka yhteys Ariin viime vuosina kuihtuikin, nostaa kuolinviesti esiin muistikuvien vilinän kaikista niistä vuosista, joina ystävinä vaelsimme elämän varsitietä. Haikeuden tunteet ovat vahvat: erikoislaatuinen mies – vahvuuksineen ja heikkouksineen – on kuollut. Yksi ystävä tästä elämästä on poissa.

 

Tuomo Tennilä

Yhteistyössä