Vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoiset ovat avainasemassa pyörittämässä kaikki kisoja ja luomassa mukavaa tunnelmaa niin yleisölle kuin pelaajillekin. Vapaaehtoisena saat myös itse olla aitiopaikalla seuraamassa kisatunnelmaa. Vapaaehtoisena toimiminen ei edellytä lajituntemusta tai aikaisempaa kokemusta. SSuL:n vastuulla olevin kilpailuihin voi vapaaehtoiseksi ilmoittautua kuka vain innokas tekijä. Tästä ilmoittautumaan sekä SM että Finnish Open kisoihin.

Kisaorganisaation tehtävät

Näillä sivuilla kuvataan SM-kisojen ja Finnish Openin kisaorganisaation eri tehtäviä. Lista ja ”toimenkuvat” päivittyvät toki hiljakseen sitä mukaa, kun tietämys ja taito lisääntyvät.
Myös vinkkejä sivujen sisällöstä voi lähettää osoitteeseen toimisto@sulkapallo.fi ja saatamme saada aikaan melko mehevän kisajärjestäjäpaketin, josta on monta hyötyä.

Alla oleva tehtävälista on alkuperältään vuoden 2015 Finnish Open-sivustolta ja täydentyy sitä mukaa, kun tieto lisääntyy tai sen tarve kasvaa.

Finnish Openin vapaaehtoisten tehtävälista on pitkä. Alla pyritään lyhyesti kuvaamaan kukin tehtävä, jotta jokainen halukas voisi helpommin tunnistaa omaa osaamistaan ja/tai kiinnostustaan vastaavan tehtävän. SM-kisoissa ihan kaikki tehtävät eivät ole valikoimassa..

Autonkuljettaja (FO tarvittaessa)
Vastaa käyttöönsä annetun auton sovituista ajoista ja autosta.
Vaatimuksena vähintään 20v ikä ja tietty ihan oikea ajokortti oikeaan ajoneuvoluokkaan auton koosta riippuen.

Info Desk (FO)
Info Deskissä toimiva henkilö auttaa pelaajia ja joukkueiden muita jäseniä kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissakin asioissa. Esimerkiksi pelaajien/joukkueiden vastaanotto, ilmoittautumismaksujen vastaanotto ja kuittaus, pelaajien, joukkueiden toimihenkilöiden ja yleisön opastus lähestulkoon kaikissa kysymyksissä. Kilpailun edistyessä lentojen muutoksia tarvittaessa jne. jne..

Järjestyksenvalvoja
Finnish Openissa on käytettävä koulutettua (”kortillista”) järjestyksenvalvojaa, joka vastaa koulutuksensa mukaisesti tilaisuuden yleisestä järjestyksestä ja erityisesti turvallisuussuunnitelman mukaisesta toiminnasta osaltaan.
”Kortillisella” on apunaan joukko kortittomia järjestyksenvalvojia, joiden vastuisiin kuuluu yleisen järjestyksenvalvonnan lisäksi sisääntulijoiden ohjaus ja pääsylippujen tarkastus. Samoin pelaajien ohjaus oikeisiin paikkoihin.

Kahvio-emäntä ja Kahvio-isäntä
Vastaa vuorolistansa mukaan toimihenkilöiden kahvion toiminnasta vuoronsa aikana ja ilmoittaa päivittäin syntyneet ruokavarannon vajeet erikseen nimetylle hankkijalle. Kahvio-emäntä/-isäntä ohjaa apujoukkojaan vuoronsa ajan ja huolehtii, että kaikille vapaaehtoisille on evästä tarjolla siistissä taukotilassa.
Kahvio-apulainen vastaa siitä, että -emännän tai -isännän opastamat ja antamat tehtävät tulevat näpsästi hoidettua.
Vaatimuksina tässä on Emännällä ja Isännällä täysi-ikäisyys ja toimen hallinta, apulaisella reipas mieli ja toimeliaisuus – ikää voi olla 10-99 (tai vähän yli).

Kenttien asennus ja purku
Ryhmä vastaa kenttien set upin totetuttamisesta kokonaisuudessaan ja avustaa hallin kilpailukuntoon laittamisessa myös muuten; match control, katsomoalueiden rajaus, mainosten kiinnittäminen jne.

Kenttähuolto
Ryhmä vastaa rajatuomareiden apuna kenttien siivoamisesta, moppaamisesta ja käytettyjen pallojen noudosta ja jälkikäsittelystä (pallopäällikön ohjauksessa).

Kuljetusvastaava (FO)
Vastaa pelaajien ja joukkuiden muiden jäsenten kuljetuksesta hotellin ja hallin välillä (bussien aikataulu) sekä muista mahdollisista kuljetuksista järjestäjien autoilla.

Lipunmyynti
Lipunmyyjä vastaa lippujen myynnistä ja pystyy jonkin verran toimimaan myös tiedonjakajana lipunostajien kysellessä viimeisimpiä tietoja kisasta. Myytyjen lippulajien ja -määrien kirjaaminen kuuluu myös lipunmyynnin tehtäviin.

Pallopäällikkö
Toimii ylituomarin apuna ja vastaa siitä, että syöttötuomareilla on saatavilla oikean nopeuksia palloja kentälle mennessään. Pallopäällikkö on myös mukana, kun ylituomari testauttaa pallojen nopeuden. Hän myös seuraa pallojen kulutusta ja antaa ohjeensa mukaan pelaajille lämmittelyä varten palloja. Hyvin merkittävästi istumatyö.
Pallopäällikön apulainen vastaa samoista tehtävistä pallopäällikön taukojen aikana ja tämän poissaollessa.

Pisteennäyttäjä
Tehtävän nimityksen mukaisesti näyttää ottelussa pisteitä. Kansainvälisissä kilpailuissa tarvitaan sen verran kielitaitoa, että ymmärtää tuomarin kuuluttamat pisteet. Pisteet käännetään näkyviin vasta, kun tuomari on ne kuuluttanut, ettei pelaajille synny väärinkäsitystä voimassa olevasta tilanteesta. Tuomarin apulainen.

Rajatuomari
on tuomari paras kaveri ja näyttää tälle silmiin katsoen oliko kenttään osunut pallo sisällä vain ulkona. Mallikuvista: Pikaopas rajalle on hyvä katsoa miten se oikein menee. Ratkaisevaa on se, mihin pallon nuppi osuu rippumatta siitä missä sulat ovat.
Rajatuomari on tuomari samoin, kuin ottelun tuomari ja syöttötuomari eivätkä pelaajat saa yrittääkään vaikuttaa rajatuomariin, joka antaa näyttönsä tuomarille – ei pelaajalle. Pelaajalle ei tarvitse vastata rajatuomioita koskeviin kyselyihin/ihmettelyihin/kommentteihin. Tuomari voi myös korjata rajatuomarin päätöksen jos on varmasti sitä mieltä, että korjaukseen on syytä. Ja toki joskus pallo kulkee niin kovaa kohti, että tuomari näkee osumakohdan paremmin sieltä ylhäältä. Ylituomari voi tuomarin pyynnöstä myös vaihtaa rajatuomarin, eikä siitäkään pidä olla huolissaan, joskus voi olla huono päivä.

Muitakin tehtäviä on mutta tässä tärkeimmät.

 

Yhteistyössä