Tuomarin polku

Tuomarin-polku
Tuomarin polku. Aikaa koko polun kulkemiseen kuluu useampi vuosi. Mikäli tavoitteekseen ottaa olympialaiset, on hyvä aloittaa viimeistään kolmikymppisenä. Kuvaa klikaamalla saat sen isommaksi.

Olympiapeleihin ilman maailman-rankingin pisteitä?

Kuva ja teksti: Mika Paavola

Haluatko olla mukana aktiivisesti tekemässä urheilua ja kilpasulkapalloa? Olisiko mukava matkustaa urheilun merkeissä ja mahdollisesti päästä Olympialaisiin?

Moni meistä on ollut hallilla huoltajan tai satunnaisen toimitsijan roolissa. Tuntuuko siltä, että olisi mukava tehdä muutakin kuin hidasta hallikuolemaa? Tai ehkäpä olet aktiivipelaaja ja elämäntilanteesi on muuttumassa tavalla, jolloin täysipainoinen pelaamiseen panostaminen ei ole enää mahdollista? Sinua kuitenkin kiinnostaisi olla aktiivisesti mukana sulkapallon parissa mielekkäällä tavalla. Tai haaveissasi on päästä kokemaan olympialaista tunnelmaa?

Aloita siis sulkapallotuomarin ura. Aloittaminen on helppoa ja innostuksesi ja mahdollisuuksiesi mukaan voit harrastaa sitä juuri sinulle parhaiten sopivalla tavalla. Voit keskittyä tuomarointiin kotimaassa ja valita itsellesi parhaiten sopivat kisat vaikkapa lähialueelta. Jos kaipaat lisää haasteita ja pidät matkustamisesta, niin ulkomailla tuomitseminen ja kansainvälisen kisatunnelman kokeminen onnistuu sekin helposti. Pisimmillään vietynä tuomarointi voi olla lähes ammattimaista kansainvälistä toimintaa.

Käytännössä tuomarointia kannattaa harrastaa sen verran usein, että rutiinit sujuvat mukavasti. Näin on helpompi nauttia peleistä ja kisatunnelmasta.

Kuinka päästä alkuun?

Aloittaminen on helppoa – ilmoittaudu Suomen Sulkapallotuomarien ja toimitsijat ry:n (jäljempänä SST) järjestämään tuomarikoulutukseen (järjestetään Seniori- ja juniori-SM kilpailujen yhteydessä joka kevät). Koulutuksen jälkeen on hyvä tuomita muutamissa kisoissa, jotta rutiinit tulevat tutuiksi. Tuomarikokelaat katselmoidaan myöhemmin samana keväänä. Katselmoinnin läpäistyäsi voit tuomita kotimaan ja Badminton Europen (jäljempänä BE) alaisissa kisoissa ulkomailla. Samalla sinun tulee liittyä myös SST:n jäseneksi.

Kuinka homma toimii käytännössä?

Tuomarointipyynnöt tulevat kilpailujen ylituomareilta tai johtajilta s-postilla. Jos haluat tiettyyn kisaan tuomariksi, niin toki voit itsekin sopia asiasta kilpailun johdon kanssa. Tuomaritoiminnan matkustuskulut menevät omasta pussista niin kuin muissakin harrastuksissa. Jotkin kisajärjestäjät kustantavat yöpymisen kilpailujen ajaksi – tämä on kilpailukohtainen järjestely ja yleensä kisajärjestäjät tarjoavat kahvit ja ruuat turnauksen aikana.

Tuomaroinnista maksetaan myös korvauksia. Korvauksia ei makseta suoraan tuomareille vaan verotuksellisista syistä niitä hallinnoidaan SST:n toimesta tuomarikohtaisilla tileillä. Tätä rahaa voi käyttää kuluja vastaa esim. urheiluvarusteiden hankkimiseen tai ulkomaan tuomarimatkojen matkakuluihin.

Tuomaritaksat määrittelevät SSuL ja SST yhdessä. Taksat vaihtelevat päivän (sunnuntain peleistä maksetaan tuplasti muihin päiviin verrattuna) ja tehtävän (tuomari vai syöttötuomari) mukaan. SST veloittaa kilpailujärjestäjää kisan jälkeen ja hyvittää tuomareiden tilejä heidän tuomitsemien otteluiden suhteessa. Pieni osa maksetuista korvauksista menee SST:lle hallinnointikuluina.

Jos tuomarointi alkaa viedä mukanaan, niin kilpailukalenterin laatiminen kauden alussa auttaa aikataulun hallinnassa.

Tuomarit Finnish Openissa

Ulkomaille tuomaroimaan

Ennen ulkomaille menoa on hyvä hankkia riittävästi kokemusta ja rutiinia kotimaan kisoista. Samoin kannattaa aloittaa kansainvälinen ura kotimaisista kansainvälisistä kisoista, joita ovat Finnish Open ja Finnish International Junior Championships. Näin kuulutukset ja rutiinit englanniksi tulevat tutuiksi. Kutsut ulkomaan kisoihint tulevat SST:n kansainvälisen yhteyshenkilön kautta s-postilla samaan tapaan kuin kotimaan kisatkin. Jos kisoihin on useampia halukkaita tuomareita, niin sitten sovitellaan kisoja ja suoritetaan karsintaa. Toistaiseksi tämä ei kuitenkaan ole mikään iso ongelma, koska kansainvälisesti aktiivisia tuomareita ei ole haitaksi asti.

Kansainväliset kisat alkavat yleensä keskiviikkona illalla pidettävällä tuomari brieffingillä ja jatkuvat sunnuntaille finaaleihin. Tämä on syytä huomioida matkustuaikatauluissa ja mahdollisissa loma-anomuksissa. Tarkat aikataulut selviävät aina kilpailun tuomarikutsusta. Matkat kisoihin maksetaan itse ja haetaan kulukorvauksina SST:n omalta tuomaritililtä, jos on kerryttänyt sinne riittävästi rahaa. Muu ylläpito kisoissa tulee järjestäjien toimesta. Majoitus on yleensä pareittain kahden hengen huoneissa, joten kannattaa varalta ottaa korvatulpat mukaan.

Koska karsinta- ja alkukierroksilla on paljon otteluita, tarvitaan kisoissa myös useita tuomareita. Kisapäivät ovat varsin intensiivisiä helpottuen otteluiden vähetessä kohti sunnuntain finaaleja. Lauantaina onkin usein tuomari-illallinen ja riippuen Finaalipäivänä otteluita on vain viisi, joten kaikki tuomarit eivät pääse tositoimiin vaan ylituomari valitsee ”onnekkaat”. Virkaiän, kokemuksen ja meriittien karttuessa pääsee finaalipäivänäkin tuomitsemaan.

Kohti olympialaisia? Aloita ajoissa!

Jos tuomaroinnista haluaa tehdä uraa, niin kansallisen tason tuomaroinnista seuraava taso on BE:n akreditoima tuomari. Se edellyttää osallistumista BE:n tuomarikoulutukseen ja katselmoinnin läpäisemistä siitä kolmen vuoden sisällä. Läpäisyä voi yrittää enintään kaksi kertaa. Seuraava ura-askel on BE sertifointi. Se edellyttää akreditoinnin jälkeen kahden vuoden aktiivista tuomarointia kansainvälisillä kentillä. Olipa status mikä hyvänsä, sen säilyttäminen edellyttää jatkuvaa aktiivista kansainvälistä tuomarointia – vähintään 40 kansainvälisen ottelun tuomitsemista vuodessa. Käytännössä tämä onnistuu kahdella ulkmoisella turnauksella.

Kolmas taso on BWF:n tuomarit. BE voi esittää sertfioimistaan tuomareita vähintään kahden vuoden lisäkokemuksen jälkeen BWF:n akreditointiin. Ylin tuomaritaso on BWF:n sertifointi. Tästä joukosta valitaan tuomarit BWF:n tärkeimpiin kisoihin – mm. olympialaisiin ja MM-kilpailuihin.

Jos huipulle haluaa, niin tässäkin hommassa on syytä aloittaa ajoissa. Syy on yksinkertainen – tie huipulle kestää vuosia ja tuomareille on ikärajat. BWF ei akreditoi tai sertifoi tuomareita, jotka ovat täyttäneet 50 vuotta – BE:llä vastaava ikäraja on 55 vuotta. Vastaavasti BWF:n toiminnasta tuomarit eläköityvät 55-vuotiaina ja BE:n toiminnasta 60-vuotiaina. Kilpailu huipulla on kovaa myös tuomaritoiminnassa, joten huipulle pääseminen edellyttää työtä, aktiivista osallistumista kansainvälisiin kisoihin ja suhteiden luomista.

Mikä tuomaroinnissa viehättää?

Tuomarointi tarjoaa jokaiselle jotain, joten tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Tuomarituolissa pääsee tietysti seuraamaan huippusulkapalloa aitiopaikalta. Toisille se on hyvä tapa rentoutua – tuomaroidessa ja peliin keskittyessä työasioita ei paljon tule mietittyä. Tiukat tilanteet ja nopeat päätökset vaativat keskittymistä, jolloin on helppo unohtaa muut asiat. Toisille taas ulkomaanmatkat ovat kaikkein kiinnostavinta. On erilainen kokemus matkustaa ulkomaille urheilun merkeissä kuin tavalliselle lomareissulle. Olipa tuomaroinnin ja harrastamisen taso mikä tahansa, niin yhteisöllisyys on vahvassa roolissa. Kotimaisissa ja kansainvälisissä kisoissa tapaa mielenkiintoisia ihmisiä yhteisen harrastuksen parissa.

Erilaisia kokemuksia voi hakea ylituomaritoiminnasta, joka poikkeaa tavallisen tuomarin toimenkuvasta merkittävästi. Tehtävä on luonteeltaan enemmän johtamista ja organisointia, joka sekin antaa paljon. Ylituomareille on omat koulutuksensa ja polkunsa.

Tuomariharrastus sopii hyvin myös monenlaisiin elämäntilainteisiin, koska harrastamiseen kuluva aika ja kisoihin osallistumisen määrä on pitkälti itsestään kiinni.

Tuomaritoiminta hyödyttää koko sulkapalloilevaa yhteisöä. Junioreille tuomarin ilmestyminen kentälle jo itsessään tuo lisää kisatunnelmaa. Seuratasolla seuran omat tuomarit säästävät kustannuksia kisojen järjestelyissä, koska omia tuomareita ei tyypillisesti veloiteta. Kansainvälisissä kisoissa tarvitaan osallistumista kotimaisilta tuomareilta samassa suhteessa kuin pelaajat kisaavat ulkomailla. Muuten epäsuhta joudutaan korvaamaan rahalla sulkapalloliiton toimesta.

 

 

Yhteistyössä