Sulkapallon historia

Sulkapallon historia

Suomessa on pelattu sulkapalloa vuodesta 1944 alkaen. Sulkapallo on kotoisin Kauko-Idästä ja siellä edelleenkin arvostettu ja laajasti harrastettu laji. Sulkapallo saapui Eurooppaan Englannin kautta, sillä historiatiedon mukaan 1873 oli ensimmäinen kirjattu sulkapallotapahtuma Beafortin herttuan maatilalla Badmintonhousessa, josta juontaa lajin vieraskielinen nimi. Sittemmin Tanska ja Ruotsi toimivat siltana lajin siirtymiseen myös meille. Vuonna 1944 perustettiin lajin erikoisseura Helsingfors Badminton Club ja siitä kymmenen vuoden kuluttua, 1954, lausuttiin Suomen Sulkapalloliiton syntysanat. Ensimmäiset SM-kisat pelattiin jo vuonna 1955.

Alkuvuosien verkkainen kasvu kiihtyi huimasti Pontus Jäntin voitettua 1987 juniorien EM-kultaa. Laji nousi kaiken kansan tietoisuuteen lehtikirjoitusten ja muun huomion myötä. Liikunnasta kiinnostuneet heräsivät huomaamaan lajin olevan helppo, tehokas ja edullinen tapa harrastaa sosiaalista ja tehokasta kuntoliikuntaa.

Toinen tärkeä tapahtuma oli Barcelonan olympiakisat; sulkapallo oli ensi kertaa virallisena lajina ja jo silloin oli mukana kaksi suomalaista sulkapalloilijaa, Pontus Jäntti ja Robert Liljequist. Tämän jälkeen myös Atlantassa ja Sydneyssä on ollut kaksi lajimme edustajaa. Ateenassa 2004 olivat mukana Anu Weckström, Kasperi Salo ja Antti Viitikko. Pekingissä edustajamme olivat Anu Nieminen (os. Weckström) ja Ville Lång, joka teki historiaa voittamalla 2 ottelua ja selviämällä 16. parhaan joukkoon.

Sulkapalloliiton historiaJuhlalogo-SSuL_1954-2014_logolla_sininen

Suomen Sulkapalloliiton perustamiseen oli varmasti montakin syytä, mutta yksi oli ylitse muiden. ”Virallisia Suomen mestaruuskisoja ei silloisen näkemyksen mukaan voitu järjestää ilman lajiliittoa”, muisteli Lasse Palmén, liiton perustamisen keskeinen vaikuttaja ja ensimmäinen kärkipelaajamme.

Kun liitto 3.9.1954 perustettiin, olikin selvää, että heti alkavalla pelikaudella Suomen mestaruuksista iskettäisiin. Pelipaikka oli ”Broban” eli Broberska Samskolan Korkeavuorenkatu 23:ssa. Nykyään tiloissa toimii Taideteollisuusmuseo. Hallissa oli korkeutta kuutisen metriä, mutta ei pukusuojia eikä suihkuja!, kirjoittaa Tuomo Tennilä Sulkapallolehden numerossa 2/2014.

Vuonna 2014 Suomen Sulkapalloliitto  täytti 60 vuotta, jonka kunniaksi suunniteltiin juhlalogo. Juhlavuoden kunniaksi pidettiin 60-vuotisjuhlagaala 13.9. Kaivohuoneella, Helsingissä, jossa julkisetettiin Suomen sulkapallon Hall of Famen ensimmäiset valinnat.

Puoli vuosisataa Sulkapalloa Suomessa

Vuonna 2004 koottiin Sulkapalloliiton historia kansiin ja se sai nimekseen ”Puolivuosistaa Sulkapalloa Suomessa”.

Pelattiinpa ennenkin – liiton 50-vuotis historiikki

”Puoli vuosisataa Sulkapalloa Suomessa” kertoo SSuL:n historian alkavan vuonna 1943 Lilla Bastöltä, joka on itäisin Helsingin kaupungin saari, kun Ole Juslén toi sinne pelin Tanskasta.

Siitä hiukan yli vuoden päästä perustettiin maan ensimmäinen seura HBC ja Suomen Sulkapalloliitto vuonna 1954 helsinkikeskeisyyttä enteillen hotelli Helsingissä keskellä Helsinkiä.

Kirjassa, jonka on kirjoittanut SSuL:n entinen puheenjohtaja ja pitkäaikainen hallituksen jäsen VTM Tuomo Tennilä, käydään lajin historia läpi niin pelikentän kuin hallinnon tapahtumien osalta. Jälkimmäiseen osaa kuuluu urheilun järjestöpoliittinen harvinaisuus: vuonna 1962 TUL kaappasi liiton haltuunsa. Mutta ”imperiumin vastaisku” palautti asetelman jo kolmessa kuukaudessa.

Lue lisää Tuomo Tennilän kirjoittamasta kirjasta ”Puolivuosistaa Sulkapalloa Suomessa”. Kirjassa on 144 sivua ja 75 kuvaa. Hinta 20 euroa. Tilaukset liiton toimistosta: toimisto@sulkapallo.fi

Yhteistyössä