Tähtiseurat

Tähtiseuratoiminta

Tähtiseura-ohjelma on uusi seuratoiminnan laatuohjelma, jonka tavoitteena on kehittää suomalaista seuratoimintaa. Toiminnan tunnuksena toimii Tähtimerkki, joka kertoo, että seura on kehittynyt tasolle, jossa seuratoimintaohjelmassa määritellyt laatutekijät toteutuvat.

Lasten ja nuorten urheilussa tärkeää on ilo, innostus, oppiminen ja kehittyminen sekä kaveruus ja yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua. Tähtiseuratoiminnan tavoitteena on löytää seurassa yhteinen toimintatapa ja periaatteet, joilla laadukasta lasten ja nuorten toimintaa voidaan toteuttaa.

Tähtiseurat ovat lasten ja nuorten urheilun kärkiseuroja. Ne ovat aktiivisia ja kehityshaluisia seuroja – lajiensa ja paikkakuntiensa parhaita! Tähtimerkin saaminen on seuralle kunnia-asia, mutta se tuo seuralle myös vastuuta. Tähtimerkki on lupaus junioritoiminnan laadusta.

Tähtiseurat tekevät arvokasta työtä lasten ja nuorten urheilun parissa. Laadukkaan toiminnan mahdollistavat aikuiset – vanhemmat, ohjaajat, valmentajat, seurajohtajat ja muut toimijat – jotka ovat tietoisia kasvatusvastuustaan ja esimerkkiroolistaan.

Miten Tähtiseuraksi?

Seuratoiminnan uuteen laatuohjelmaan eli Tähtiseura-ohjelmaan voivat ilmoittautua kaikki laadun kehittämisestä kiinnostuneet seurat, joiden lajiliitto on Olympiakomitean jäsenliitto.

Tähtiseura-ohjelmaan kuuluu kolme eri osa-aluetta, joita seura voi kehittää: lapset/nuoret, aikuiset ja huippu-urheilu. Lisäksi kaikilla osa-alueilla on yhteisiä laatutekijöitä, joiden laatutekijät tulee täyttää saavuttaakseen Tähtimerkin. Seura voi lähteä itsenäisesti kehittämään lasten & nuorten ja aikuisten seuratoimintaa kohti Tähtimerkkiä. Sen sijaan huippu-urheilun laatuseuratoimintaan mukaan pääseminen edellyttää, että lajiliitto on valinnut seuran mukaan ohjelmaan. Sulkapalloliiton tähtiseurat edustavat tällä hetkellä pelkästään lasten ja nuorten toimintaa.

Näin seuranne pääsee mukaan Tähtiseura-ohjelmaan

Valitkaa osa-alue(et), jota haluatte lähteä kehittämään (lapset ja nuoret, aikuiset) ja tarkistakaa onko lajiliitolla osa-alueeseen auditointivalmius.
Kootkaa seurastanne tiimi, joka tutustuu laatutekijöihin ja tekee suunnitelman sekä aikataulun kehittämisprosessista. Kehittämistyö sisältää itsearviointia. Kehittämistyöhön voitte lajiliiton lisäksi saada apua liikunnan aluejärjestöiltä.

Kehittämistyön tueksi on tulossa uusi sähköinen alusta, jossa seura voi tehdä omaa kehittämistyötään itsenäisesti ja/tai vuorovaikutteisesti lajiliiton tai aluejärjestön seurakehittäjän kanssa. Ennen uuden alustan käyttöönottoa, voit ottaa tästä käyttöösi word -muotoisen kokeiluversion, josta selviävät kehitettävät asiat.

– Tähtimerkki luovutetaan seuralle seuran päättämässä tilaisuudessa, jossa lajiliiton edustaja myöntää tähtimerkin seuralle. Tilaisuus kannattaa järjestää juhlavasti. Paikalle kutsutaan tilaisuuteen sopivaa juhlaväkeä ja median edustajat.

– Tähtiseuran laadun säilymistä seurataan ensin kahden vuoden välein ja sen jälkeen kolmen vuoden välein auditointikäynneillä. Auditointikäynnit tekevät lajiliitto ja siinä on usein mukana myös aluejärjestön edustaja.

TÄÄLTÄ LISÄTIETOA

Yhteyshenkilö:
tommi.saksa(at)sulkapallo.fi
040 9401252

Yhteistyössä